Izrael: Bolívia döntése a diplomáciai kapcsolatok megszakításáról „kapituláció a terrorizmus előtt”

Az izraeli külügyminisztérium elítélte Bolívia azon döntését, hogy megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat Izraellel, „a terrorizmus és az iráni ajatollahok rezsimje előtti kapitulációnak” nevezve.

Ezt a diplomáciai szünetet Bolívia a Gázai övezetben folytatott izraeli katonai offenzíva elutasításának és elítélésének egy formájaként jelentette be. A Hamász üdvözölte Bolívia döntését, és felszólította a többi arab országot is, hogy tegyenek ugyanerre. Ezenkívül Chile és Kolumbia úgy döntött, hogy visszahívja nagyköveteit Tel-Avivból, hogy tiltakozzanak a szerintük „a humanitárius jog elfogadhatatlan megsértése” és a „palesztin nép lemészárlása” ellen, amelyet Izrael követett el.

Ez a diplomáciai szakítás az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista mozgalom közötti intenzív konfliktus összefüggésében következett be, mindkét oldalon tragikus emberveszteségekkel. Izrael katonai műveletet indított a Gázai övezetben a Hamász véres támadására válaszul, és e szervezet megsemmisítésére.

Az izraeli hatóságok szerint a támadásokban legalább 1400 ember halt meg, többségük izraeli civil. A Hamasz által ellenőrzött egészségügyi minisztérium összesítése szerint több mint 8500 palesztint öltek meg az izraeli hadsereg szakadatlan bombázása során az ostromlott Gázai övezetet.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *