Izrael azt állítja, hogy a Hamász harcosok „60 százalékát felszámolta vagy megsebesítette”.

Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter szerdán a Knesszetben kijelentette, hogy hadserege jelentős előrelépést tett a Gázai övezetben az iszlamista Hamász mozgalommal való hosszan tartó konfrontációban. A miniszter szerint a több mint kilenc hónapig tartó heves harcok „a Hamász harcosainak 60 százalékának megsemmisüléséhez vagy sérüléséhez” vezettek.

Gallant rámutatott, hogy „számos sikerrel járnak” az izraeli erők által végrehajtott műveletek, akiknek sikerült „felszámolniuk az ellenséges zászlóaljak túlnyomó többségét”. Méltatta a katonák elhivatottságát és önfeláldozó lelkületét is, úgy fogalmazott, hogy „elhivatottan és sikerrel küzdöttek”.

Beszédében egy másik rendkívül fontos pont az volt, hogy ígéretet tett arra, hogy visszahozza a Hamász által elrabolt összes túszt. „A túszok felét visszahoztuk, és eltökélt szándékunk, hogy visszahozzuk a többieket” – mondta Gallant, utalva a 2023. október 7-én egy pusztító akció során elrabolt 251 ember közül 116-ra, akik közül 42-en fogságban haltak meg.

A miniszter hangsúlyozta Izrael eltökéltségét a kitűzött célok teljesítésében, beleértve a Hamász jelentette fenyegetés felszámolását és a túszok teljes szabadon bocsátását.

Válaszul a Hamász mozgalom irányítása alatt álló gázai egészségügyi minisztérium képviselői új halálos áldozatokat tettek közzé, jelezve, hogy több mint 38 ezren vesztették életüket a több mint egy éve kezdődött konfliktusban. A közlemény szerint 2023. október 7-e után legalább 52 ember meghalt az elmúlt 24 órában, és 88 241 személy megsérült a Gázai övezetben.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *