Italia semnează acorduri energetice cu Algeria, în încercarea de a evita Rusia

Guvernul italian a încheiat o serie de acorduri cu Algeria, în timp ce țările europene își intensifică eforturile de a se desprinde energetic de Rusia, după ce aceasta a invadat Ucraina.

În urma unui acord major finalizat marți, o serie de companii energetice italiene, inclusiv gigantul Eni, vor investi 4 miliarde de dolari în perimetrul Berkine, pentru a extrage un miliard de barili de petrol. Toufik Hakkar, directorul general al producătorului de stat de petrol și gaze naturale din Algeria, Sonatrach, a declarat că firma energetică americană Occidental și compania franceză TotalEnergies se numără, de asemenea, printre investitori.

Italia a semnat cu acord energetic cu Algeria

În timpul unei vizite la Alger în cadrul celui de-al patrulea summit interguvernamental Italia-Algeria, premierul italian Mario Draghi și președintele algerian Abdelmadjid Tebboune au semnat luni 15 acorduri și memorandumuri de înțelegere în domenii care variază de la energie la dezvoltare durabilă, justiție și microîntreprinderi.

„Algeria este un partener foarte important pentru Italia, în sectorul energetic, în domeniul industriei și al afacerilor, în lupta împotriva criminalității și în căutarea păcii și a stabilității în Mediterana”, a declarat Draghi, subliniind că țara nord-africană „a devenit în ultimele luni cel mai mare furnizor de gaz” al țării sale.

Acordurile sunt „fundamentale atât pentru Uniunea Europeană, cât și pentru Italia” și „o dovadă a determinării noastre de a obține și mai mult în acest domeniu”, a adăugat el. Sonatrach a anunțat, de asemenea, că va furniza în curând patru miliarde de metri cubi de gaz Italiei, ca parte a acordului semnat cu Eni în aprilie.

Italia își cumpără cea mai mare parte a gazelor naturale din străinătate, aproximativ 45% din importurile sale provenind în mod istoric din Rusia. Algeria este cel mai mare exportator de gaze din Africa și furnizează aproximativ 11% din gazele naturale consumate în Europa. Roma s-a orientat din ce în ce mai mult către Algeria, care a fost istoric al doilea mare furnizor al său, pentru a reduce această dependență după ce războiul din Ucraina a declanșat sancțiuni împotriva Rusiei și a dus la creșterea prețurilor la energie.

Draghi a vizitat anterior Algerul în aprilie, când a încheiat un acord pentru creșterea progresivă a livrărilor prin conducta Transmed cu până la nouă miliarde de metri cubi pe an în 2023-2024.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii