Italia se confruntă cu turbulențe politice după demisia lui Mario Draghi

Premierul italian Mario Draghi a demisionat joi după ce guvernul său de uniune națională s-a destrămat, ceea ce a dus la alegeri anticipate și a zguduit piețele financiare. Draghi, un fost bancher central neales care a condus o coaliție largă timp de aproape 18 luni, și-a prezentat demisia în cadrul unei întâlniri cu președintele Sergio Mattarella.

Mattarella intenționează să se întâlnească joi după-amiază cu președinții celor două camere ale parlamentului. Surse politice au declarat la începutul acestei săptămâni că acesta va dizolva probabil parlamentul și va convoca alegeri anticipate în octombrie. El i-a cerut lui Draghi să rămână în funcție ca interimar.

Mario Draghi a demisionat joi

Un bloc de partide conservatoare, condus de partidul de extremă-dreapta Fratelli d’Italia, pare să câștige o majoritate clară la următoarele alegeri, potrivit unui studiu de sondaje de opinie realizat săptămâna aceasta. Coaliția lui Draghi s-a destrămat miercuri, când trei dintre principalii săi parteneri au refuzat un vot de încredere pe care acesta îl convocase pentru a încerca să pună capăt diviziunilor și să reînnoiască alianța lor fracționată.

El a încercat să-și reafirme autoritatea în timp ce partidele au început să se îndrepte în direcții diferite înainte de sfârșitul planificat al legislaturii în prima jumătate a anului viitor. Criza politică a pus capăt unor luni de stabilitate în Italia, timp în care Draghi a contribuit la conturarea răspunsului dur al Europei la invazia Rusiei în Ucraina și a consolidat poziția țării pe piețele financiare. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a mulțumit lui Draghi pentru „sprijinul său de neclintit”.

„Sunt convins că sprijinul activ al italienilor pentru Ucraina va continua”, a declarat el pe Twitter.

Draghi a atras aplauze călduroase din partea legislatorilor atunci când și-a făcut o scurtă apariție în camera inferioară a parlamentului joi. „Chiar și bancherilor centrali li se atinge inima uneori”, a glumit el în timp ce primea ovațiile.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii