Italia negociază cu liderii africani oprirea migrației

Liderii mai multor ţări africane sunt aşteptaţi, la Roma, pentru un summit care va avea loc de duminică până luni.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi reprezentanţi ai agenţiilor Organizaţiei Naţiunilor Unite şi ai Băncii Mondiale vor fi, de asemenea, prezenţi.

Premierul Italiei, Georgia Meloni, urmează să-şi prezinte, în cadrul summitului, „Planul Mattei”, numit după Enrico Mattei, fondatorul Eni (gigantul energetic de stat al Italiei), care în anii 1950 a susţinut o relaţie de cooperare cu ţările africane, ajutându-le să-şi dezvolte resursele naturale.

„Planul Mattei” presupune oferirea de acorduri energetice țărilor africane, în schimbul opririi migraţiei de către guvernele acestora.

Șefa guvernului de la Roma speră să facă din Italia o punte între Europa şi Africa, asigurând pentru prima noi rute de aprovizionare cu energie şi, pentru a doua, investiţii masive.

Pe de altă parte, Meloni le propune liderilor africani să semneze acorduri de readmisie pentru migranţii respinşi.

Aproximativ 40 de organizaţii ale societăţii civile africane au transmis săptămâna aceasta că se tem că scopul planului este, de fapt, de a spori accesul Italiei la gazul african în beneficiul Europei şi de a consolida rolul companiilor italiene în exploatarea resurselor naturale ale Africii.

În țară, planul este considerat și o încercare a premierului Georgia Meloni de a aduna capital politic, în principal din cauza migraţiei.

De când a preluat mandatul, debarcările în Italia din țări din Africa de Nord au ajuns la 158.000, în 2023.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *