La Roma, temperaturi fără precedent

Roma se aşteaptă astăzi la un vârf de caniculă de 40 de grade Celsius, iar marţi la 42 de grade Celsius, a anunţat departamentul meteo al forţelor aeriene italiene, care serveşte drept referinţă pentru prognozele din această ţară, potrivit Agerpres.

Astăzi la prânz, termometrele urmează să înregistreze 40 de grade Celsius în capitala italiană, iar valorile ar putea ajunge la 42 de grade Celsius marţi, temperaturi care ar reprezenta un record absolut pentru Roma.

În mod paradoxal, lunea aceasta va fi mai cald la Roma decât la Palermo, în Sicilia, oraş situat la sud, dar unde temperatura maximală aşteptată este de 38 de grade Celsius, potrivit aceleiaşi surse.

Luni dimineaţă, numeroşi turişti au înfruntat căldura din capitala italiană. ”Suntem din Texas şi acolo e cu adevărat cald. Ne-am gândit că o să scăpăm de căldură, dar aici e încă şi mai cald”, a precizat pentru AFP Colman Peavy, un turist american în vârstă de 30 de ani, care vizitează Italia.

Record de căldură în China: 52,2 grade Celsius

Dar recordul de căldură, în aceste zile, a fost înregistrat pe continentul asiatic.

O localitate îndepărtată din nord-vestul arid al Chinei a înregistrat ieri temperaturi de peste 52 de grade Celsius, stabilind astfel un record pentru o ţară care în urmă cu doar şase luni era la cealaltă extremă şi se lupta se lupta cu temperaturi de minus 50 de grade Celsius, relatează Reuters.

Temperaturile din comuna Sanbao, în depresiunea Turpan din Xinjiang, au urcat până la 52,2 grade Celsius duminică, iar acest record de căldură este aşteptat să persiste cel puţin încă cinci zile.

Temperatura înregistrată duminică a depăşit și recordul anterior de 50,3C, înregistrat în 2015 în apropiere de Ayding, în aceeaşi depresiune Turpan, o zonă vastă cu dune de nisip şi lacuri secate.

Pe acest fond al valului de căldură, Statele Unite şi China încearcă să relanseze eforturile de combatere a încălzirii globale. Trimisul special al SUA pentru climă, John Kerry, poartă, în această săptămână, la Beijing discuţii cu omologul său chinez, Xie Zhenhua.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *