Italia își mărește deficitul bugetar la 5,3% din PIB

Guvernul Italiei a înrăutăţit estimările privind creşterea economiei în 2023 şi 2024 şi a majorat ţintele de deficit, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Italia, care are al doilea cel mai ridicat nivel al datoriei ca procent din PIB din zona euro, este sub o atenţie tot mai mare din partea investitorilor, îngrijoraţi de slăbiciunea economiei şi derapajele fiscale.

Deteriorarea perspectivelor reprezintă o provocare pentru premierul Giorgia Meloni, care trebui să găsească soluţii pentru a finanţa reducerile de taxe promise în bugetul pe 2024, fără să rişte creşterea randamentelor pentru obligaţiunile guvernamentale italiene.

În Documentul economic şi financiar (DEF), care stabileşte obiectivele privind finanţele publice şi economia până în 2024, Trezoreria Italiei estimează o creştere a celei de-a treia economii a zonei euro de 0,8% anul acesta (faţă de un nivel de 1% previzionat în aprilie) şi de 1,2% anul viitor (de la un nivel de 1,5% prognozat în aprilie).

„Perspectivele au fost modificate în principal din cauza a doi factori: politica restrictivă a BCE şi războiul din Ucraina”, le-a spus jurnaliştilor ministrul Economiei, Giancarlo Giorgetti.

De asemenea, Guvernul a majorat ţinta de deficit pentru 2023 la 5,3% din PIB, de la 4,5% din PIB, şi pentru 2024 la 4,3% din PIB, de la 3,7% din PIB.

În 2022, creșterea economiei a fost de 3,7%, iar deficitul bugetar a fost, de asemenea confirmat, la 8% din PIB. 

Facebook

Comentarii

67 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *