Italia ia măsuri dure împotriva migranților ilegali

Guvernul italian – care se confruntă cu un aflux uriaș de migranţi – adoptă astăzi o serie de măsuri menite să descurajeze sosirea într-un număr foarte mare a imigranților, pe Marea Mediterană.

Oficialităţile de la Roma au anunțat că va fi extinsă perioada în care aceștia pot fi ţinuţi în detenţie şi va fi sporit numărul persoanelor repatriate.

Noile măsuri survin în contextul în care aproape 10.000 de migranţi au ajuns, numai săptămâna trecută, pe insula italiană Lampedusa.

Cei care aşteaptă repatrierea vor putea fi ţinuţi în detenţie până la 18 luni, faţă de 3 luni în prezent. De asemenea, executivul italian va autoriza crearea mai multor centre de detenţie, în zone izolate. Potrivit legii italiene, migranţii ce urmează să fie repatriaţi pot fi ţinuţi în detenţie, dacă ei nu pot fi expulzaţi imediat.

Peste 127.000 de migranţi au sosit în Italia, în acest an până acum, număr aproape dublu faţă de perioada similară a anului 2022. Majoritatea cel care se îndreaptă spre Italia fac acest lucru din consideraţii economice şi, de aceea, nu sunt eligibili pentru a primi azil.

Roma are acorduri de repatriere doar cu unele ţări de unde aceşti migranţi pleacă spre Italia. Chiar şi în cazurile unde este în vigoare un acord bilateral, poate dura câteva luni până la revenirea lor în ţările de origine.

În luna aprilie, guvernul italian a aprobat și mai multe măsuri, creând noi centre pentru migranţii care depun cereri de azil şi mai multe centre pentru cei care urmează să fie expulzaţi.

Şefa guvernului italian, Giorgia Meloni, a vizitat duminică insula Lampedusa, alături de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi i-a cerut Bruxellesului să ajute mai mult pentru soluţionarea problemelor implicate de valul masiv de migranţi ilegali ajunşi în sudul Italiei.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *