Italia „îmbătrânește” mai repede decât alte țări din UE. Populația a scăzut drastic

Populația Italiei a scăzut sub 59 de milioane de locuitori, iar țara îmbătrânește într-un ritm mult mai rapid decât celelalte din Uniunea Europeană, a anunțat luni agenția națională de statistică Istat.

O populație în scădere și îmbătrânită este o preocupare majoră pentru o economie stagnantă precum cea a Italiei, deoarece este legată, printre altele, de scăderea productivității, de mai puțină inovație și de facturi mai mari la ajutoare sociale.

„De la 1 ianuarie 2022, conform primelor date preliminare, populația (rezidentă) a scăzut la 58,983 milioane de persoane”, a declarat președintele Istat, Giancarlo Blangiardo, în cadrul unei audieri parlamentare la Roma.

Blangiardo, un renumit expert în demografie, a declarat că populația națională a scăzut constant din 2014, cu o pierdere cumulată de atunci de peste 1,36 milioane de rezidenți. „Perspectivele demografice ale țării noastre sunt caracterizate de o creștere semnificativă a speranței de viață și de o scădere la fel de accentuată a ratei natalității, ceea ce duce la o îmbătrânire mult mai rapidă a populației în comparație cu restul Europei”, a spus el.

În septembrie, Istat a prezis că Italia ar putea pierde aproape o cincime din locuitorii săi, populația urmând să scadă, conform unui scenariu de bază, de la 59,2 milioane de locuitori în 2021 la 54,2 milioane în 2050 și 47,7 milioane în 2070.

Inversarea acestei tendințe și sprijinirea familiilor este o prioritate declarată a noului guvern de dreapta al premierului Giorgia Meloni. În bugetul său pentru 2023, aceasta a propus reducerea taxelor de vânzare pentru produsele de îngrijire a bebelușilor și creșterea alocațiilor pentru copii

Facebook

Comentarii

63 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *