Italia face primii pași în alinierea companiilor de inteligență artificială la standardelele UE

ChatGPT, chatbot-ul dezvoltat de OpenAI, a fost reactivat în Italia după ce compania s-a conformat în privința problemelor semnalate de Autoritatea de Protecție a Datelor țării, Garante.

Luna trecută, Garante a interzis temporar chatbot-ul și a lansat o investigație cu privire la încălcarea suspectată a regulilor privind confidențialitatea. Autoritatea a acuzat OpenAI de colectarea și stocarea masivă a datelor personale fără a avea o bază legală și de neefectuarea verificării de vârstă a utilizatorilor, care ar trebui să fie de minim 13 ani.

Ca răspuns la aceste sancțiuni, OpenAI a declarat că va introduce un instrument de verificare a vârstei utilizatorilor din Italia. În același timp, site-ul va oferi o mai mare vizibilitate și va face mai accesibile politiciile sale de confidențialitate și formularul de eliminare a conținutului utilizatorilor.

Compania va furniza, de asemenea, un nou formular pentru utilizatorii din Uniunea Europeană, pentru a-și exercita dreptul de a se opune utilizării datelor personale pe baza cărora ChatGPT își antrenează modelele de generare text.

Italia a fost prima țară din Europa de Vest care a încetinit activitatea ChatGPT, după ce dezvoltarea rapidă a chatbot-ului a atras atenția legislatorilor și autorităților de reglementare din mai multe țări.

În timp ce se dezvoltă din ce în ce mai multe aplicații de inteligență artificială, este important ca toate companiile și autoritățile de reglementare să lucreze împreună pentru a asigura respectarea și protejarea drepturilor de confidențialitate.

Cazul ChatGPT subliniază necesitatea unui cadrul legal clar și transparent privind utilizarea inteligenței artificiale dar și pentru colectarea și utilizarea datelor personale.

Facebook

Comentarii

60 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *