Austria declanșează un nou scandal european: A introdus controale la graniță. Italia cere UE măsuri împotriva Vienei

Ministrul italian al Transporturilor, Matteo Salvini, a cerut joi Uniunii Europene să ia măsuri împotriva Austriei, după ce guvernul de la Viena a introdus restricții de circulație la punctul de trecere a frontierei Brenner, potrivit Digi24.

 „Consiliul ar trebui să țină cont de nesustenabilitatea economică și de mediu a situației de la Brenner și îndemnăm Comisia să intervină în calitate de gardian al tratatelor pentru a restabili dreptul la libertatea deplină de circulație pentru toți cetățenii europeni”, a spus el, la o reuniune a miniștrilor Transporturilor din UE la Luxemburg.

„Ori libera circulație a oamenilor și a transportatorilor de mărfuri este valabilă pentru toți, ori tratatele valorează mai puțin pentru unii oameni”, a spus Salvini, precizând că Pasul Brenner nu aparține doar Austriei, Italiei sau Germaniei, ci este esențial pentru întreaga Europă.

„Tuturor ne pasă de mediu, dar coridorul Brenner nu aparţine doar Austriei, Germaniei sau Italiei, ci aparţine întregii Europe”, a spus Salvini.

Anterior, Germania a cerut de asemenea să se ia măsuri pentru a rezolva situația. 

Austria intră acum în conflict cu Italia, după ce a refuzat intrarea României și Bulgariei în Schengen, notează Digi24.

Ministrul austriac de Externe, Alexander Schallenberg, declara la finalul lunii mai, că Viena îşi va menţine veto-ul faţă de aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen până când va observa o „scădere susţinută” a numărului solicitanţilor de azil, relatează Politico.

„Ceea ce este important pentru noi este ca numărul (migranţilor) să coboare şi să fie o scădere susţinută”, a precizat ministrul Schallenberg. El a descris veto-ul austriac drept un „semnal de avertizare” către Bruxelles, ce „trebuie să înţeleagă că, atunci când avem peste 100.000 de cereri de azil în 12 luni, este dificil pentru noi, Austria, să lăsăm pur şi simplu acest sistem disfuncţional să meargă mai departe”.

Facebook

Comentarii

143 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *