Italia trage un semnal de alarmă cu privire la utilizarea Google Analytics

„Garante”, autoritatea italiană de protecție a datelor a emis o decizie în care afirmă că site-urile web care utilizează serviciul de analiză furnizat de Google încalcă Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR).

Autoritatea italiană de protecție a datelor, a constatat că utilizarea de către editorii web locali a popularului instrument de analiză nu este conformă cu normele UE privind protecția datelor .

Garante a constatat că utilizarea Google Analytics de către editorii web a dus la colectarea multor tipuri de date despre utilizator, inclusiv adresa IP a dispozitivului, informații despre browser, sistemul de operare, rezoluția ecranului, selecția limbii, plus data și ora vizitei site-ului.

După mai multe investigații aceștia au descoperit ca toate aceste date sunt în prezent transferate către  Statele Unite ale Americii  fără a fi aplicate filtre și măsuri suplimentare adecvate ce au scopul de a spori nivelul de protecție la standardul legal necesar stabilit de Uniunea Europeană.

Într-un comunicat de presă Garante a declarat că: „Protecțiile aplicate de Google nu au fost suficiente pentru a minimiza riscul folosirii acestor date” invocând nerespectarea mai multor acorduri de procesare a datelor stabilite de UE”

De asemenea, „colectarea și transmiterea acestor tipuri de informații de Google Analytics încalcă regulile blocului privind protecția datelor cu privire la problema exportului de date”.


Autoritatea le-a oferit celor de la Google un termen de 90 de zile pentru a remedia această problemă.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii