Comunitatea Politică Europeană, de la Londra la Tel Aviv

Reprezentanți ai Israelului, Marii Britanii și Balcanilor de Vest vor participa la summitul informal al liderilor europeni din octombrie, organizat de președinția cehă a Consiliului UE în 6 și 7 octombrie.

Liderii statelor UE plus cei invitați din vecinătatea Uniunii se vor întâlni la Praga pentru a discuta inițiativa paneuropeană a președintelui francez Emmanuel Macron. De Ziua Europei din 9 mai, anul trecut, președintele Macron a lansat discuții despre „Comunitatea Politică Europeană”. Această propunere a venit ca răspuns la cererile recente de aderare la UE primite din Ucraina, Georgia și Moldova.

Macron a prezentat această idee într-o pledoarie adresată Parlamentului UE, argumentând că acest lucru este necesar pentru a permite Ucrainei, Moldovei, Macedoniei de Nord, Albaniei, Serbiei, Bosniei și Kosovo să se alăture grupului european de state, chiar dacă nu sunt încă pregătite în totalitate pentru aderarea la UE.

Organizația ar fi deschisă astfel, tuturor țărilor europene democratice, deci Norvegia (un membru al pieței unice), Islanda (de asemenea, în piața unică), Elveția (legată de UE printr-o multitudine de acorduri bilaterale) și Marea Britanie (fost membru al Uniunii) ar putea crea un nou spațiu politic european, dincolo de Uniunea Europeană, care poate constitui un prim pas spre aderare sau, după preferința unei țări, o alternativă la aderare.

Pentru unii observatori, ideea președintelui francez va oferi o modalitate de a sprijini țările în proiectul european, în timp ce procesul lung de aderare își urmează cursul.

În ceea ce privește, participarea Israelului, aceasta este mai mult decât binevenită, deoarece țara „participă în cadrul unor programe europene, deci este o țară care lucrează îndeaproape cu UE. Vom putea avea, de asemenea și o dezbatere despre unde se termină cu adevărat Europa și unde începe Asia”, a explicat ministrul ceh al afacerilor UE, Mikuláš Bek, pentru Euronews. Potrivit lui Bek, Comunitatea ar trebui să se reunească în mod regulat în viitor.

Facebook

Comentarii

61 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *