Israelul se prezintă azi în fața Curții Internaționale de Justiție

Joi, Israelul se va prezenta în fața Curții Internaționale de Justiție (CIJ) pentru a răspunde acuzațiilor Africii de Sud referitoare la presupuse „acte de genocid” în Fâșia Gaza.

Pretoria a sesizat de urgență CIJ, solicitând suspendarea imediată a operațiunilor militare israeliene în Gaza, susținând că Israel își încalcă angajamentele din cadrul Convenției ONU privind genocidul.

Africa de Sud, co-semnatar al tratatului, poate acționa Israelul în CIJ, care se ocupă de litigii între state. Într-o cerere de 84 de pagini, Africa de Sud recunoaște greutatea acuzației de genocid împotriva Israelului și condamnă atacul Hamas din 7 octombrie. Cu toate acestea, susține că acțiunile israeliene din Gaza au ca scop distrugerea unei părți semnificative a grupului palestinian.

Președintele Itzhak Herzog a respins acuzațiile, afirmând că Israelul va prezenta cu mândrie cazul său de autoapărare conform dreptului umanitar internațional. Acesta a subliniat că armata israeliană depune eforturi pentru a evita consecințe neprevăzute sau victime civile.

Reprezentanții ambelor țări vor lua cuvântul în cadrul audierilor de joi și vineri. Deoarece este o procedură de urgență, CIJ ar putea emite o decizie în câteva săptămâni. Cu toate acestea, deși deciziile CIJ sunt definitive și obligatorii din punct de vedere juridic, organismul nu are puterea de a le pune în aplicare.

În ciuda acestei acțiuni, CIJ nu va decide dacă are loc un genocid în Gaza, conform declaratiilor profesorului de drept internațional Cecily Rose de la Universitatea Leiden din Olanda. Curtea va evalua doar dacă există un risc de prejudiciu ireparabil pentru drepturile garantate de Convenția privind genocidul, în special dreptul palestinienilor din Gaza de a fi protejați împotriva actelor care le amenință existența ca grup.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *