Israelul pregătește un al doilea front în nord pentru a contracara amenințarea Hezbollah

În ciuda faptului că SUA doresc limitarea conflictul din Gaza, ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, sugerează posibilitatea deschiderii unui al doilea front în nord pentru a contracara prezența grupării Hezbollah, la frontiera libaneză.

Miercuri, într-o discuție cu primarii și liderii municipalităților din nord, Gallant a declarat că guvernul nu va încuraja cei 80.000 de locuitori evacuați din comunitățile nordice să se întoarcă până când Hezbollah nu va fi respinsă dincolo de râul Litani, situat în sudul Libanului.

În cadrul unei întâlniri la Nahariyya, cel mai nordic oraș de coastă din Israel, Gallant a menționat că guvernul speră să rezolve problema diplomatic, dar, în cazul unui eșec, va recurge la „toate mijloacele disponibile” inclusiv acțiuni militare.

Tronsonul sudic al râului Litani rulează paralel cu frontiera Israel-Liban și se află la 29 de km de aceasta. Conform rezoluției ONU 1701 din 2006, Israelul s-a angajat să-și retragă forțele din sudul Libanului, iar Hezbollah nu trebuia să își desfășoare trupe la sud de râu.

Hezbollah nu a respectat această înțelegere, consolidându-și poziția în sudul Libanului și lansând atacuri recente cu rachete.

Israelul a răspuns puternic, generând îngrijorări cu privire la escaladarea conflictului. Oficialii americani au avertizat Hezbollah să nu deschidă un al doilea front, încercând să evite o extindere a confruntării.

Deși inițial conflictele dintre Israel și Hezbollah vizau în principal ținte militare, recentele schimburi de foc depășesc aceste reguli, afectând și populația civilă.

Facebook

Comentarii

87 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *