Israelul își cântărește bine răspunsul la atacul Iranului: A treia reuniune a cabinetului de război

Astăzi este programată o a treia reuniune a cabinetului de război al Israelului, care va decide ce răspuns va avea țara la primul atac al Iranului, de sâmbăta trecută. Reuniunea ar fi trebuit să aibă loc ieri, dar a fost amânată cu o zi.

Şeful de Stat Major al armatei, Herzi Halevi, promisese că atacul cu peste 300 de drone al Iranului împotriva teritoriului israelian „va primi un răspuns”, însă fără a da detalii, amintește Agerpres.

Deşi atacul nu a provocat victime sau pagube majore graţie apărării aeriene şi contramăsurilor luate de Israel şi aliaţii săi, el a amplificat temerile de extindere a violenţelor din Gaza, cu riscul unui război deschis între Iran şi Israel.

Prima reuniune a consiliului de război a avut loc duminică, a doua zi după atacul Iranului. Nu s-a luat nici o decizie și s-a hotărât ca discuțiile să fie reluate a doua zi. Luni, pe 15 aprilie, consiliul de război s-a întrunit din nou, dar nici de această dată nu s-a ajuns la o concluzie cu privire la răspunsul pe care îl va da Israelul.

Președintele israelian, Isaac Herzog, a declarat, însă, imediat după înâlnire, că Israelul nu caută război și „este nevoie de echilibru în această situație”. „Luăm în considerare toate variantele. Acționăm cu luciditate”, a precizat acesta.

Israelul pare că își cântărește bine decizia care angajează un răspuns militar, după ce, în weekend, președintele american, Joe Biden – principalul aliat al Israelului – l-a avertizat pe premierul Benjamin Netanyahu că țara sa nu va participa, totuși, la o contra-lovitură asupra Iranului.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *