Israelul e gata să atace Gaza. Obiectivul și riscurile invaziei

Armata israeliană a anunţat sâmbătă seară că pregăteşte un ”atac coordonat şi integrat din aer, pe mare şi terestru” împotriva poziţiilor teroriştilor Hamas din Fâşia Gaza, transmite Agerpres. Israelul se pregăteşte să invadeze Fâşia Gaza în următoarele zile, zeci de mii de soldaţi având ordin să captureze oraşul Gaza şi să elimine actuala conducere a enclavei, potrivit News.ro.

”Soldaţi sunt desfăşuraţi peste tot în ţară şi sunt pregătiţi să sporească disponibilitatea pentru următoarele etape ale războiului – cu un accent pe o operaţiune terestră semnificativă”, au indicat într-o declaraţie Forţele de Apărare Israeliene (IDF), denumirea oficială a armatei israeliene.

Purtătorul de cuvânt al armatei a anunțat, duminică dimineață, un nou ultimatum adresat civililor din nordul Fâșiei Gaza, care pot pleca spre sud începând cu ora 10.00 și până la ora 13.00, conform BBC. Ei ar trebui să folosească o singură rută, de la Beit Hanoun spre Khan Yunis, oficialul precizând că aceasta este o zonă sigură. Armata israeliană a avertizat peste un milion de locuitori din nordul Gaza să se deplaseze spre sud. Termenele-limită au fost prelungite în mai multe rânduri, în ultimele zile.

blank

Premierul Benjamin Netanyahu a vizitat sâmbătă după-amiază zona din sudul Israelului situată în apropierea frontierei cu Fâşia Gaza. El s-a deplasat în kibbutz-urile Be’eri and Kfar Aza, unde a vizitat casele distruse în masacrul comis de Hamas la finalul săptămânii trecute.

Atacul Hamas asupra sudului Israelului s-a soldat cu moartea a peste 1.300 de israelieni, în cea mai mare parte civili, şi 3.200 de răniţi, în timp ce 120 de civili israelieni şi străini au fost luaţi ostatici şi au fost duşi în Fâşia Gaza.

Pentru eliminarea Hamas

Armata israeliană a anunţat că obiectivul său final este de a elimina ierarhia politică şi militară de la vârful Hamas, gruparea palestiniană care controlează Fâşia Gaza.

Acest asalt israelian ar urma să fie cea mai amplă operaţiune terestră a Israelului de la invadarea Libanului în 2006.

Operaţiunea riscă să blocheze Israelul în luni de lupte urbane sângeroase, atât la suprafaţă, cât şi în labirintul de tuneluri de sub oraşul Gaza. Este o ofensivă pe care Israelul a evitat-o mult timp, deoarece implică lupte într-o fâşie de pământ îngustă şi înghesuită, populată de peste 2 milioane de oameni.

Ștefan Jianu

Facebook

Comentarii

112 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *