Israelul cere demisia secretarului general al ONU, António Guterres

Israelul a cerut demisia secretarului general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), António Guterres, în urma discursului său privind atacurile dintre Israel și gruparea Hamas.

Guterres a declarat că „atacurile îngrozitoare” comise de Hamas împotriva Israelului la 7 octombrie nu pot justifica „pedeapsa colectivă a poporului palestinian”. El a subliniat că poporul palestinian a fost sub ocupație israeliană timp de 56 de ani și a văzut teritoriul său afectat de colonii și violență constantă.

Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a calificat discursul drept „șocant” și a cerut demisia lui Guterres, acuzându-l că este „complet deconectat de realitatea din regiune și privește masacrul comis de teroriștii naziști din Hamas într-un mod distorsionat și imoral”. Ministrul israelian de externe, Eli Cohen, a refuzat să se întâlnească cu Guterres, susținând că „nu este loc pentru o abordare echilibrată”.

În Consiliul de Securitate al ONU, reacțiile au fost puternice, după ce Guterres a cerut o încetare imediată a focului din motive umanitare și a avertizat că se produc „încălcări clare ale dreptului umanitar internațional” în Gaza. El a avertizat, de asemenea, că situația din Orientul Mijlociu devine tot mai gravă și că acest conflict ar putea să se extindă în alte părți ale regiunii.

António Guterres a subliniat că nemulțumirile poporului palestinian nu pot justifica atacurile Hamas, dar, în același timp, nu ar trebui să aibă loc o pedeapsă colectivă a poporului palestinian. El a solicitat tuturor părților implicate în conflict să aibă grijă constantă în desfășurarea operațiunilor militare pentru a proteja civili și să respecte inviolabilitatea instalațiilor ONU care adăpostesc peste 600.000 de palestinieni.

Guterres a catalogat intensificarea loviturilor Israelului asupra Fâșiei Gaza drept „profund alarmantă”, pe fondul creșterii victimelor civile și a distrugerii în masă a cartierelor. El a menționat că cel puțin 35 de angajați ai Agenției Națiunilor Unite pentru Refugiații Palestineni (UNWRA) au fost uciși în bombardamentele din Gaza din ultimele două săptămâni.

Guterres a reiterat apelul său pentru „o încetare imediată a focului din motive umanitare,” o soluție cu două state pentru conflictul israeliano-palestinian și eliberarea imediată a tuturor ostaticilor „fără condiții”.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *