Israelul propune armistițiu de două luni, în schimbul eliberării ostaticilor din Gaza

Israelul a făcut o propunere către organizația palestiniană Hamas, intermediată de Qatar și Egipt, privind o pauză de două luni în luptele și raidurile din Fâșia Gaza în schimbul eliberării tuturor ostaticilor, a raportat luni site-ul american Axios, citat de AFP.

Dacă va fi acceptată, această ofertă ar reprezenta cel de-al doilea armistițiu, după cel de o săptămână care a dus la eliberarea a peste o sută de ostatici, transferați în Fâșia Gaza în timpul atacului din 7 octombrie. În schimb, Israel a acceptat să elibereze cel puțin 240 de prizonieri palestinieni încarcerați în țară.

Autoritățile israeliene susțin că încă 132 de ostatici se află în Fâșia Gaza, dintre care 28 ar fi decedați.

Propunerea Israelului prevede repatrierea ostaticilor și a cadavrelor în mai multe etape. Prima fază ar implica femeile și bărbații cu vârsta peste 60 de ani, conform Axios.

Următoarele grupuri ar fi femeile înrolate în armată, bărbații sub 60 de ani care nu sunt militari, soldații israelieni bărbați, și în final, rămășițele ostaticilor.

Planul presupune un acord prealabil între Israel și Hamas cu privire la numărul de prizonieri palestinieni eliberați pentru fiecare ostatic în funcție de categoria acestora, urmat de negocieri pentru identitatea fiecărui palestinian, continuă Axios.

Acest plan nu aduce o soluție definitivă la conflictul Israel-Hamas, ci reprezintă o retragere graduală a soldaților israelieni din principalele orașe din Fâșia Gaza și întoarcerea treptată a sute de mii de persoane strămutate din nord în sudul Gazei, în încercarea de a evita violențele.

Publicarea acestui articol de către Axios intervine în timpul vizitei lui Brett McGurk, principalul consilier al președintelui american Joe Biden pentru Orientul Mijlociu, în Egipt și Qatar în această săptămână.

Wall Street Journal a sugerat duminică că Statele Unite, Egiptul și Qatarul încearcă să convingă Israelul și Hamas să ajungă la un acord privind eliberarea ostaticilor pe o perioadă de 90 de zile în schimbul retragerii israeliene din Fâșia Gaza.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *