Israel: Partidul lui Netanyahu pe primul loc, în pragul majorităţii pentru un nou guvern

Partidul Likud, al fostului premier israelian, Benjamin Netanyahu, s-a clasat, ieri, în fruntea alegerilor legislative, al cincilea scrutin în mai puţin de patru ani, fiind în pragul unei majorităţi pentru a forma un guvern, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne, relatează AFP, potrivit Agerpres.

”Suntem aproape de o mare victorie”, a declarat fostul premier israelian, Benjamin Netanyahu, după alegerile legislative care au plasat partidul său, Likud, pe calea întrunirii unei majorităţi alături de aliații săi politici.

„Nu ştim încă rezultatele, dar dacă rezultatele sunt ca cele ale sondajelor din aceasta seară, voi forma un guvern naţional pentru toţi cetăţenii Israelului”, a adăugat Netanyahu.

Potrivit Comisiei electorale, la ora 10:00 (08:00 GMT), după numărarea a 84% din buletinele de vot, partidului Likud al lui Netanyahu îi revin 31 de mandate, înaintea formaţiunii centriste Yesh Atid a premierului în funcţie, Yair Lapid, care a adunat 24 de mandate din cele 120 ale parlamentului (Knesset). Cu aliaţii săi, blocul lui Netanyahu ar urma să deţină 65 de locuri, cu patru peste majoritatea de 61.

Netanyahu (73 de ani) a pierdut puterea în luna iunie 2021, în favoarea unei coaliţii eterogene reunite de Yair Lapid.

Prezenţa la urne a fost de 71,3%, cea mai ridicată de după 2015. Este şi cea mai mare rată de participare la vot din 1999, potrivit comisiei electorale.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *