Israel: Benjamin Netanyahu, tot mai izolat

Premierul Benjamin Netanyahu, care a suferit recent și o operație medicală, se află sub presiunea de a ceda puterea, în Israel. Pe fondul manifestațiilor care au loc împotriva acestuia, liderul opoziției, Benny Gantz, a cerut, ieri, în Knesset (Parlament), organizarea de alegeri anticipate pentru luna septembrie.  

”Vom cere, în curând, alegeri şi este necesar, în acest sens, să stabilim o dată consensuală în septembrie” a spus Benny Gantz, care este principalul rival al lui Netanyahu.

Organizarea unor alegeri anticipate necesită votul a 61 de aleşi, adică majoritatea membrilor Knessetului. Partidul Likud al lui Benjamin Netanyahu deţine cele mai multe mandate, fără însă a întruni majoritatea.

Acesta a respins imediat apelul lui Benny Gantz, susținând că alegerile anticipate, pe timp de război, ar duce la „paralizia” statului și ”ar dăuna luptelor” în Gaza.

Un semnal neașteptat de favorabil a venit, însă, din SUA. Președintele Senatului, democratul Chuck Schumer, a salutat apelul, spunând că alegerile legislative sunt de luat în seamă, dat fiind faptul că sondajele de opinie arată o susținere de 70%, în această direcție.

Guvernul Benajamin Netanyahu își încheie mandatul în toamna lui 2026. Dar, la Tel Aviv și Ierusalim, au loc manifestații, care cer plecarea acestuia.

În cazul în care ar avea loc alegeri anticipate, Benny Gantz l-ar învinge pe Netanyahu, care stă tot mai prost în sondaje, popularitatea sa fiind în continuă scădere, pe fondul războiului din Fâșia Gaza.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *