Irlanda de Nord: Joe Biden, așteptat într-o vizită istorică

Președintele american Joe Biden este așteptat marți seară în Irlanda de Nord, pentru a marca cea de-a 25-a aniversare a păcii. El va vizita mai întâi provincia britanică aflată în dificultate, înainte de a se deplasa în Republica Irlanda – patria sa ancestrală.

Vizita lui Biden are loc pe fondul unei creșteri a tensiunilor politice în Irlanda de Nord, cu violențe în capitala Derry noaptea trecută. Irlanda de Nord are o istorie sângeroasă. Republicanii erau în favoarea reunificării cu Irlanda, unioniștii doreau să rămână în Regatul Unit, iar armata britanică a luptat acolo timp de decenii, provocând moartea a 3.500 de persoane, relatează Euronews.

Conflictul a încetat în mod neașteptat la 10 aprilie 1998, după ce SUA au negociat acordul de pace din Vinerea Mare. Pacea se menține și în prezent. Cu toate acestea, demonstranții care se opun acordului care a pus capăt la trei decenii de ostilități au aruncat luni o bombă asupra unei mașini de poliție, în timpul unui marș cu ocazia celei de-a 25-a aniversări la Derry.

Poliția a făcut apel la calm și a declarat că niciun ofițer nu a fost rănit în atacul din timpul unei demonstrații, de altfel pașnice. Nu au fost raportate arestări.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *