Iranul va accepta doar inspecțiile convenite în acordul nuclear din 2015

Iranul nu va permite inspecții în afara celor prevăzute în acordul nuclear din 2015, a declarat miercuri șeful responsabil de domeniul nuclear al țării, în timp ce Statele Unite se pregătesc să răspundă la o propunere de relansare a acordului nuclear încheiat de Teheran cu puterile mondiale.

„Ne-am angajat să facem inspecții în cadrul acordului nuclear care sunt legate de restricțiile nucleare pe care le-am acceptat în trecut. Nici un cuvânt în plus, nici un cuvânt în minus”, a declarat Mohammad Eslami, șeful Organizației Iraniene pentru Energie Atomică, potrivit unei înregistrări video difuzate de mass-media de stat

Un oficial american de rang înalt a declarat luni pentru Reuters că Iranul a renunțat la unele dintre principalele sale cerințe privind resuscitarea acordului de limitare a programului nuclear al Teheranului, inclusiv la insistența sa ca inspectorii internaționali să închidă unele anchete privind programul său atomic, ceea ce apropie posibilitatea unui acord. Dar Eslami a părut să contrazică acest lucru, spunând că sondele ar trebui să fie închise „înainte de ziua implementării” dacă acordul nuclear din 2015 este reactivat, a relatat agenția de știri de stat IRNA.

Washingtonul urmărește să răspundă în curând la un proiect de acord propus de Uniunea Europeană care ar readuce în discuție acordul nuclear din 2015 cu Iranul, pe care fostul președinte Donald Trump l-a abandonat, iar actualul președinte Joe Biden a încercat să îl reînvie.

Iranul a insistat că pactul nuclear poate fi salvat doar dacă Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) renunță la afirmațiile sale privind activitatea nucleară a Teheranului. Washingtonul și alte puteri occidentale consideră că cererea Teheranului nu face parte din sfera de aplicare a revigorării acordului.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *