Iranul susține că nu are arme atomice în doctrina nucleară

Ministerul de Externe de la Teheran a susţinut, astăzi, prin purtătorul de cuvânt Nasser Kanaani, că armele atomice nu sunt prevăzute în doctrina nucleară a Iranului, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

„Iranul a spus de mai multe ori că programul său nuclear este destinat exclusiv unor scopuri paşnice”, a insistat diplomatul.

Cu câteva zile în urmă, un comandant din Gărzile Revoluţionare – forţa de elită a republicii islamice – a avertizat că doctrina respectivă s-ar putea schimba sub presiunea ameninţărilor din partea Israelului.

Ahmad Haghtalab, responsabil cu securitatea nucleară, a afirmat că Iranul „s-ar putea îndepărta de considerentele precedente”.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Kamenei, care decide în ultimă instanţă privind programul nuclear, a interzis dezvoltarea armamentului atomic la începutul anilor 2000, printr-un decret religios.

În timp ce Iranul dă asigurări că nu intenționează să se doteze cu arma nucleară, tot mai multe organizații, între care și Agentia Internațională de Energie Atomică, atrag atenția că această țară continuă să-și crească stocurile de uraniu îmbogățit.

La sfârșitul anului trecut, existau raportări că aceste stocuri ar fi crescut cu peste 22 de ori față de limita autorizată prin Acordul de la Viena din 2015. 

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *