Iranul și-a închis frontiera cu Irakul, pe fondul tensiunilor de la Bagdad

Iranul şi-a închis frontiera cu Irakul şi şi-a îndemnat cetăţenii să evite călătoriile în această ţară, a anunţat marţi un oficial iranian de rang înalt, pe fondul escaladării violenţelor care au loc la Bagdad, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Milioane de iranieni călătoresc în fiecare an în oraşul irakian Kerbala pentru ritualul denumit Arbaeen, care are loc pe 16-17 septembrie. Potrivit televiziunii de stat, Iranul a suspendat acum toate zborurile spre Irak până la noi informaţii în legătură cu revoltele în curs.

„Încercăm să aranjăm un zbor de urgenţă pentru a aduce înapoi iranieni din Irak şi de la Bagdad, (iranieni) care se află în prezent la aeroport. Sperăm să-i evacuăm astăzi”, a declarat un oficial de rang înalt al aviaţiei iraniene.

Irakul se află în plină criză politică, după alegerile legislative din octombrie 2021. Forţele politice din Irak nu au reuşit să se pună de acord asupra candidaturilor pentru funcţiile de premier şi de preşedinte. Blocul politic al clericului şiit Moqtada al-Sadr a câştigat cel mai mare număr de locuri, dar nu şi majoritatea necesară pentru a forma singur un guvern.

Situaţia s-a înrăutăţit, luni, după ce Moqtada al-Sadr a anunţat că se retrage definitiv din politică. Lider deosebit de influent, Moqtada al-Sadr, are o puternică influenţă asupra comunităţii şiite, majoritară în Irak. Anunțul retragerii sale a provocat manifestații în zona verde din Bagdad, un perimetru ultrasecurizat din centrul capitalei irakiene, unde se află instituţii guvernamentale şi ambasade.

Cel puţin 25 susţinători ai liderului şiit au fost ucişi, luni, şi circa 450 de răniţi, unii de gloanţe, alţii din cauza gazului lacrimogen, când cel puţin şapte obuze au căzut în această zonă, care se află în conflict de la sfârșitul săptămânii.

Din cauza manifestațiilor, Irakul a decretat luni interdicţie de circulaţie la nivel naţional.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *