Iranul, pregătit pentru cooperare în domeniul nuclear, dar amenință Israelul

Iranul a declarat luni că este pregătit să continue să coopereze cu organismul de supraveghere nucleară al ONU, dezvăluind în același timp o dronă capabilă să lovească marile orașe din Israel. La rândul său, Israelul a amenințat că va ataca siturile nucleare iraniene, dacă diplomația nu reușește să salveze acordul nuclear din 2015.

Vorbind după ce puterile europene și-au exprimat frustrarea față de intențiile Teheranului de a salva acordul, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani, a îndemnat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) „să nu cedeze în fața presiunilor Israelului” cu privire la activitățile nucleare ale Teheranului.

Consiliul Guvernatorilor AIEA se reunește luni, la trei luni după ce a adoptat o rezoluție prin care a îndemnat Iranul să dea răspunsuri credibile la investigațiile agenției privind urmele de uraniu din trei situri din Iran. Iranul spune că aceste anchete sunt motivate politic. Sâmbătă, Franța, Marea Britanie și Germania au declarat că au „îndoieli serioase” cu privire la intențiile Iranului de a relansa acordul de limitare a programului său nuclear în schimbul ridicării sancțiunilor, comentarii care au fost respinse de Teheran și calificate drept „foarte inoportune” de Moscova.

„Iranul își anunță cooperarea constructivă cu agenția ca obligație a sa. Deși Iranul are obligații, are și drepturi. În mod firesc, Iranul se așteaptă la acțiuni constructive din partea AIEA și a membrilor consiliului său de conducere”, a declarat Kanaani într-o conferință de presă televizată.

După 16 luni de discuții indirecte între Teheran și Washington, șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat la 8 august că blocul a stabilit o ofertă finală pentru depășirea impasului în vederea relansării acordului. La începutul acestei luni, Iranul a trimis ultimul său răspuns la textul propus de UE. Diplomații occidentali au declarat că acesta a reprezentat un pas înapoi, Teheranul încercând să lege reluarea acordului de încheierea investigațiilor AIEA privind urmele de uraniu. Kanaani a calificat declarația europeană de sâmbătă drept „neconstructivă”.

„Atât SUA, cât și Europa ar trebui să dovedească faptul că nu dau prioritate intereselor regimului sionist (Israel) atunci când iau decizii politice”, a spus el.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *