Iranul închide un institut francez, după publicarea caricaturilor cu Ali Khamenei

Ministerul de Externe al Iranului a anunțat joi, 5 ianuarie, închiderea unui institut de cercetare francez din Teheran, în semn de protest față de caricaturile cu liderul suprem al republicii islamice, Ali Khamenei, publicate de revista satirică franceză Charlie Hebdo.

Decizia vine în urma declarației Ministrului de Externe al Iranului, Hossein Amir-Abdollahian, care a scris pe Twitter: „Actul insultător și indecent al unei publicații franceze de a publica caricaturi împotriva autorității religioase și politice nu va fi lipsit de un răspuns eficient și decisiv”. De asemenea, Ministerul de Externe l-a convocat pe ambasadorul Franței în Iran, Nicolas Roche.

Charlie Hebdo a publicat miercuri zeci de caricaturi despre Khamenei, ca parte a unui concurs lansat luna trecută, pentru a sprijini protestele antiguvernamentale din Iran, declanșate după moartea lui Masha Amini în septembrie.

Revista a primit „mai mult de 300 de caricaturi” din „întreaga lume”, inclusiv de la caricaturiști și refugiați iranieni, a declarat directorul revistei.

Data publicării caricaturilor coincide cu săptămâna aniversării atacurilor din ianuarie 2015 asupra redacției pariziene, în care au murit 12 persoane.

Ziarul a fost vizat, și la acea vreme, pentru publicarea unor caricaturi controversate ale profetului Mahomed.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *