Iranul dă semnale că nu va ataca Israelul: Mai mult o infiltrare, nu este atac

Iranul a dat de înţeles, astăzi, că nu va răspunde atacului cu drone al Israelului, care, potrivit media americane, a avut loc în noaptea de joi spre vineri, fără a provoca însă pagube, transmite EFE și Agerpres.

Întrebat dacă Iranul va răspunde cu o replică la adresa Israelului, comandantul şef al armatei iraniene, generalul-maior Abdul Rahim Mousavi, a declarat: „S-a văzut deja răspunsul Iranului”, o aluzie la atacul, de sâmbăta trecută, asupra Israelului.

Televiziunea de stat iraniană a raportat, la primele ore ale dimineţii, că s-au auzit „explozii puternice” în provincia centrală Isfahan, dar că nu s-a înregistrat nici o pagubă.

Autorităţile militare iraniene au confirmat, apoi, că un atac cu drone – și nu cu rachete – a avut loc vineri dimineaţă în Isfahan, care găzduieşte centre de producţie de rachete şi instalaţii nucleare.

Totodată, un oficial iranian a declarat, sub rezerva anonimatului, pentru Reuters, că Teheranul nu plănuieşte să răspundă imediat Israelului. „Sursa străină a incidentului nu a fost confirmată. Nu am fost vizaţi de niciun fel de atac extern, iar discuţia se îndreaptă mai degrabă către o infiltrare decât un atac”, a declarat oficialul citat.

Nici din Israel sau SUA nu a venit, deocamdată, o confirmare. Nici guvernul israelian și nici Pentagonul nu au recunoscut oficial operaţiunea, care a fost anunțată doar de media americane, mai întâi de către publicația Washington Post.

În tot acest timp, Franța, Italia și China sunt primele țări care reacționează, făcând apel insistent la prudență și detensionare în Orientul Mijlociu.  

”Este absolut necesar ca regiunea să rămână stabilă şi ca toate părţile să se abţină de la alte acţiuni”, a reacţionat şi şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *