Iranul a transmis astăzi răspunsul său la textul final care a fost elaborat la Viena de către Uniunea Europeană și care este menit să relanseze acordul internaţional privind dosarul nuclear iranian, transmite AFP, potrivit Agerpres.
Cunoscut şi sub acronimul englez JCPOA, acordul a fost convenit în octombrie 2015 cu Iranul, sub medierea UE, fiind considerat unul istoric. După un deceniu de negocieri, în schimbul ridicării sancțiunilor – în principal exporturile de arme și importurile de petrol și gaze – Iranul se angaja să garanteze caracterul civil al programului său nuclear de îmbogățire a uranului, împiedicând astfel proliferarea armelor de distrugere în masă în Orientul Mijlociu.
Acordul a început să fie aplicat în scurt timp, după câteva săptămâni. Însă, în 2018, în mandatul președintelui Donald Trump, SUA s-au retras unilateral din acest acord și au reimpus sancțiuni Iranului. Ceea ce a făcut ca Teheranul să înceapă, la rândul său, să încalce treptat obligaţiile asumate.
Tratativele cu Iranul au fost redeschise în aprilie 2021 la Viena, având ca scop, pe de o parte, reintroducerea SUA în acord și, pe de altă parte, să repună procesul pe făgaşul său, în senul ca Teheranul să respecte pe deplin angajamentele prevăzute de acest pact.
La 26 iulie, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a prezentat un proiect de compromis şi le-a cerut părţilor angajate în discuţii să accepte documentul. Pe marginea acestor propuneri, au avut loc, apoi, negocierile indirecte de la Doha, din Qatar, care s-au desfășurat tot prin intermediul Uniunii Europene, dar la care SUA și Iranul nu au putut ajunge la nici un acord.
”Iranul a ridicat probleme care nu au nici o legătură cu JCPOA, nu pare pregătit să ia decizia fundamentală dacă doreşte să revină la acord sau să renunţe”, a adăugat, după încheierea negocierilor, un reprezentant al Departamentului de Stat al SUA. Anterior, Enrique Mora, coordonatorul UE, a indicat că nu există încă progresele sperate, în cadrul discuţiilor.
Discuțiilor au fost reluate la 4 august, la Viena, pentru o nouă tentativă de a salva, sub egida UE, acordul internaţional convenit în 2015 între Iran, pe de o parte, şi SUA, Regatul Unit, Franţa, Germania, Rusia şi China, pe de altă parte.
După patru zile de negocieri, Uniunea Europeană a transmis un text final pentru reluarea acordului, Iranul dorind acum garanții că un eventual acord reînființat nu va mai fi anulat, în cazul în care se schimbă administrația SUA. Ministrul de externe iranian Hossein Amir-Abdollahian a declarat că ţara sa va prezenta, până astăzi, propunerile sale finale.
”Iranul a predat răspunsul său scris la o schiţă a proiectului de acord de la Viena şi a anunţat că un acord va fi încheiat dacă Statele Unite reacţionează cu realism şi flexibilitate”, notează agenția oficială iraniană Irna, potrivit Agerpres.
Propunerea Uniunii Europene vizează reînființarea acordul nuclear iranian din 2015 , menit să prevină obținerea armei nucleare de către Iran.
Laura Groșereanu