Iranul a arestat un cetățean suedez sub acuzația de spionaj

Un cetățean suedez a fost arestat în Iran sub acuzația de spionaj, a informat presa de stat iraniană pe data de 30 iulie, fără a furniza detalii despre identitatea suspectului sau data reținerii acestuia.

Anunțul vine pe fondul tensiunilor diplomatice dintre Teheran și Stockholm, după ce un tribunal suedez a condamnat un fost oficial iranian la închisoare pe viață pentru execuția în masă și torturarea deținuților politici din Iran în anii 1980.

Ministerul de Externe al Suediei a declarat că este la curent cu acest caz.

„Acesta este un caz cunoscut și în desfășurare la care Ministerul de Externe lucrează de ceva vreme”, a declarat o purtătoare de cuvânt într-un comentariu trimis prin e-mail, citat de Reuters.

Purtătoarea de cuvânt a spus că acest caz are legătură cu un suedez despre care Ministerul de Externe a declarat în mai că a mai fost reținut în trecut în Iran. Teheranul nu a raportat acea arestare la momentul respectiv.

Ministerul de Informații al Iranului a declarat într-o declarație de presă că „suspectul fusese supravegheat… în timpul mai multor călătorii anterioare în Iran din cauza comportamentului și contactelor suspecte”.

Ministerul a declarat că suspectul a fost arestat în timp ce părăsea Iranul.

Iranul a arestat zeci de străini și cetățeni cu dublă cetățenie în ultimii ani, adesea sub acuzații de spionaj și de securitate criticate pe scară largă.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *