Irán tagadja, hogy részt vett volna Izrael történetének leghalálosabb merényletében

Irán tagadta az összefüggést a Hamás által elkövetett súlyos izraeli támadással kapcsolatban egy ENSZ-hez intézett közleményben. A Reuters jelentése szerint a támadás 700 izraeli halálát és több tucat ember elrablását eredményezte.

Az iráni képviselet közleményében kijelentette, hogy a Palesztinában meghozott intézkedések, különösen a Hamász részéről, teljes mértékben legitim védekezést jelentenek a cionista rezsim által elkövetett évtizedek óta tartó elnyomás és szörnyű bűncselekmények ellen. Irán elismerte a Hamász támogatását, pénzügyi és fegyverellátási formában, de hangsúlyozta, hogy ez a támogatás nem jelenti közvetlen részvételt a támadásokban.

A Hamász által végrehajtott pusztító támadás akkor történt, amikor Szaúd-Arábia közeledett Izraellel való kapcsolatainak normalizálásához egy védelmi megállapodás fejében, amelyet Washington és Riád között kötöttek. Ez a döntés kérdőjeleket vet fel Szaúd-Arábia Teheránnal való kapcsolatára vonatkozóan, amint azt a Reuters is megjegyzi.

Irán megerősítette, hogy bár szilárdan támogatja a Palesztina ügyét, nem vesz közvetlen részt a palesztin válaszlépésekben a jelenlegi események kapcsán. Ezt az ügyet kizárólag a palesztin hatóságok kezelik.

A Hamász izraeli városok elleni pusztító támadása az ötven évvel ezelőtti Jóm Kippuri háború óta a legvéresebb esemény volt, és az izraeli-palesztin konfliktus hosszú távú feszültségét tovább súlyosbította.

Irán álláspontja szerint a Hamász műveletének sikere annak köszönhető, hogy meglepetést okozott, és azok az állítások, amelyek szerint Irán közvetlenül érintett lenne a történésekben, határozottan visszautasításra kerültek. Az Irán ENSZ-hez intézett képviselete azt is kijelentette, hogy az izraeli biztonsági szervezetek nehezen fogadják el, hogy egy palesztin csoporttól szenvedtek vereséget.

Facebook

Comentarii

199 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *