Iran: Marea Britanie „nu este în poziția de a predica”. Reacții în urma memoriilor Prințului Harry

Iranul l-a acuzat pe Prințul Harry că a comis o „crimă de război” după ce Ducele de Sussex a recunoscut în memoriile sale că a ucis 25 de luptători talibani în perioada în care a fost în Afganistan. De asemenea, Iranul a criticat Marea Britanie, spunând că țara nu este „în poziția de a predica” în materie de drepturi ale omului, întrucât ea însăși „închide ochii” la dezvăluirile Prințului Harry.

Ministerul iranian de Externe a criticat furia Regatului Unit în legătură cu execuția unui cetățean britanico-iranian, Alireza Akbari, acuzat de spionaj de către Teheran.

„Regimul britanic, al cărui membru al familiei regale, vede uciderea a 25 de oameni nevinovați ca pe o eliminare de piese de șah și nu are niciun regret în legătură cu această problemă, iar cei care închid ochii la această crimă de război nu sunt în măsură să le dea altora lecții despre drepturile omului”, se arată într-un tweet al ministerului iranian.

Un alt tweet a calificat această indignare drept „un semn al evaziunii și încălcării legii de către aceștia”, adăugând: „Împiedicarea de către Marea Britanie a securității naționale a Republicii Islamice Iran a fost întâmpinată cu un răspuns decisiv din partea serviciilor de informații și a sistemului judiciar iranian.”

Prințul Harry s-a confruntat, de asemenea, cu reacții dure din partea politicienilor britanici și a veteranilor armatei din cauza afirmației. În cartea de memorii, prințul Harry a scris că nu a fost nici „satisfăcut”, nici „jenat” de numărul de morți. Între timp, deputatul conservator Tobias Ellwood a declarat că admiterea ar putea crea riscuri de securitate, deoarece a fost „nechibzuită”.

„Mă îngrijorează faptul că acest lucru va avea implicații de securitate. Una dintre rarele ocazii în care am lucrat cu Prințul Harry a fost la Jocurile Invictus de la Sydney și la Toronto și așa mai departe. Un efort incredibil. Acesta a fost proiectul său, aceasta a fost creația sa. Și acum sunt îngrijorat că ceva care a fost atât de important pentru veterani pentru a ajuta la reabilitare va avea acum de suferit, deoarece ar putea exista implicații de securitate dacă el va participa la asta”, a declarat Tobias Ellwood.

Facebook

Comentarii

136 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *