Irán figyelmeztet, hogy a Gázai övezetben kialakult civil szenvedések kiterjeszthetik a konfliktust

Egy sokkoló bejelentés szerint Irán figyelmeztetett arra, hogy az Izrael és a Hamás közötti háború okozta polgári szenvedések elkerülhetetlenül kiterjesztik a konfliktust. Az iráni külügyminiszter, Hossein Amir-Abdollahian, ezt a figyelmeztetést csütörtök este adta át katar-i kollégájának, Mohammed Bin Abdulrahman Al Thaninak, egy telefonbeszélgetés során.

Az iráni állami televízió, a Press TV, azt jelentette pénteken, hogy az iráni külügyminiszter azt mondta: „A Gázai civil lakosok elleni háború intenzitásának növekedése miatt a konfliktus terjeszkedése elkerülhetetlenné vált.”

A kijelentések abban a kontextusban hangzottak el, amikor Gázában hivatalosan bejelentették, hogy izraeli légitámadások érték vagy közelítették meg több kórházat. Az Izrael által már egy hónapja folytatott katonai kampány, melynek célja a Hamás felszámolása, a gázai kórházakat a gyógyszerek, ivóvíz és a generátorok üzemeltetéséhez szükséges üzemanyag hiányával küszködteti.

A konfliktus további terjedésére vonatkozó aggodalmakat fokozza, hogy Irán támogatja a Hamást és a Hezbollahot, olyan fegyveres csoportokat, amelyek a jelenlegi válságban érintettek. Ennek ellenére Irán tagadja részvételét a múlt hónapban történt véres támadásokban, amelyek kiváltották a válságot.

A gázai humanitárius válság drámai mértékű, és ezernyi ember keresi kétségbeesetten a kezelést és menedéket a még nyitva álló kevés kórházban. A Gázai Egészségügyi Minisztérium szóvivője vádolta Izraelt több kórház egyidejű bombázásával, beleértve Gáza város legnagyobb kórházát, az Al Shifa kórházat. Izrael állítja, hogy a Hamás ezeket a kórházakat parancsnoki központok és alagutak rejtegetésére használja, amit a Hamás hevesen tagad. A nemzetközi közösség aggódva figyeli a Közel-Keleti konfliktus alakulását.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *