Irán a moszkvai tragédia előtt figyelmeztette Oroszországot az esetleges terrortámadásra

Irán néhány nappal a Moszkva melletti Crocus koncertteremben történt tragikus támadás előtt információkat küldött Oroszországnak egy lehetséges nagyszabású terrorakcióról, amelyet Oroszország területén hajtanak végre. A Reuters által hivatkozott névtelen források szerint Teherán adta át Moszkvának ezeket az információkat, amelyeket az iráni merényletek után letartóztatott gyanúsítottak kihallgatásából szereztek.

A március 22-i Crocus koncerttermi támadás az elmúlt két évtized legrosszabb terrortámadása volt orosz földön, legalább 144 ember vesztette életét. Több fegyveres tüzet nyitott a koncertlátogatókra, ami káoszt és ártatlan életeket okozott.

Irán figyelmeztetései ellenére a Kreml dezinformációs kampányt indított, hogy Ukrajnát okolja ezért a pusztító támadásért. Oroszország nyilvánosan azt állította, hogy Kijev a felelős a moszkvai tragédiáért, és nem volt hajlandó elismerni az ISIS részvételét ebben a tragikus eseményben. A források azonban azt jelzik, hogy Putyin szövetségesei nem hiszik, hogy Ukrajna érintett, és meglepődnek azon, hogy az orosz biztonsági szolgálatok nem tudtak megakadályozni ezt a támadást.

Az Irán által közölt információk nem tartalmaztak pontos részleteket a küszöbön álló támadás pontos dátumáról vagy célpontjáról, de jelezték egy nagyszabású oroszországi terrorakció veszélyét. A Reuters által hivatkozott forrás szerint az ISIS-Khorasan, az Iszlám Állam terrorszervezet afgán ága tagjait egy nagy oroszországi hadművelet előkészítésére képezték ki, és néhányuk már az országban tartózkodott.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *