Irak az amerikai csapatok gyors és szabályos kivonását kéri

Mohammed Shia al-Szudáni miniszterelnök bejelentése szerint a bagdadi hatóságok az Egyesült Államok vezette katonai erők gyors és szabályos kivonását követelték Irakból. Ennek a visszavonásnak azonban nincs határideje.

Az iraki kormányfő destabilizálónak minősítette az amerikai csapatok jelenlétét, hangsúlyozva a gázai konfliktus regionális hatását az ország helyzetére. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolatokat át kell szervezni, hogy megakadályozzák az iraki és a térség stabilitásának manipulálását, mivel a Teheránhoz közeli, főként síita muszlim frakciók szorgalmazzák az Egyesült Államok vezette koalíció távozását.

A közelmúltban az Iránhoz köthető, az iraki biztonsági erőkhöz tartozó fegyveres csoportok elleni amerikai csapások feszültséget szültek, és félelmet keltettek, hogy Irak ismét regionális konfliktusok színterévé válhat. Ezek az akciók válaszul szolgáltak az amerikai erők elleni számos drón- és rakétatámadásra, amelyet az izraeli gázai hadjárat indított el.

A Pentagon ugyanakkor hétfőn közölte, hogy nem áll szándékában amerikai csapatokat kivonni Irakból, hangsúlyozva, hogy a bagdadi kormány meghívására tartózkodnak az országban.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *