Ionuț Vulpescu: ”ICR e agenție de turism, care exportă forme de impostură managerială”

Deputatul PSD Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii, în prezent vicepreședinte al Comisiei pentru cultură din Camera Deputaților, a criticat numirile politice la șefia filialelor din străinătate ale Institutului Cultural Român (ICR).

”Misiunea ICR este aceea de a promova cultura română în străinătate. Nimeni nu poate face asta însă prin șefi străini de cultură. Mă tem că ICR a devenit în ultimul timp mai mult un creator de conținut pentru Tik-Tok și un subiect de bășcălie. Dacă a fost ceva compromis din imaginea ICR, acel lucru este relevanța. ICR a devenit un soi de agenție de turism, care exportă forme de impostură managerială peste graniță” – a declarat miercuri Ionuț Vulpescu.

”Profesioniști avem, dar îi ocolim. Idei avem, dar nu știm să ne batem și financiar pentru ele. Cultură avem, dar a devenit tot mai mult un prilej de tranzacție transpartinică și o afacere de orgolii, nu un antreprenoriat de calitate pentru România. Creatori de cultură avem, dar îi lăsăm tot mai departe de lumea de peste graniță. Mă tem că în România, aceste fenomene vor face ca singura rimă pereche să fie aceea dintre cultură și ură. Pentru că doar printr-o ostilitate susținută față de cultură, sau dintr-o prostie fundamentală, poți lăsa ca așa ceva să se întâmple”, a punctat fostul minstru al Culturii.

”Cât de străini suntem de lumea normală”

”ICR a fost creat după modelul Institutelor Cervantes, Goethe, Francez. Comparați bugetele și veți vedea cât de străini suntem de lumea normală. Suntem străini Occidentului nu pentru că ne aflăm geografic aici, ci pentru că ne aflăm niciunde în domeniile în care ar trebui să contăm. Dacă există o vină a partidelor pentru impunerea unor manageri în fruntea instituțiilor de cultură, care nu sunt persoanele potrivite pentru acestea, fără îndoială, ea există și este cunoscută, dar trebuie să amintim că propunerile care se fac pentru pozițiile de conducere în filialele ICR sunt făcute de Președintele ICR, nicidecum de partide. ICR Lisabona și alte numiri suprarealiste, care au nedumerit și revoltat lumea culturală reprezintă deja cazuri pierdute. Importantă e bătălia mai mare, pentru obrazul ICR ca ansamblu. Ne ajustăm însă speranțele în acord cu timpurile pe care le trăim” – se arată în declarația din plenul Parlamentului a depuatului PSD.

”Cum am putea curăța ICR de îmbâcsirea de decadență după procedurile unei lumi care istoric a murit, dar care încă trăiește de pe urmele consecințelor ei: contraselecție, amatorism, șefie regională și mioritică în loc de management occidental și emancipator? Mă gândesc cu năduf și regret la oameni excepționali dedicați cercetării și promovării politicilor culturale, la acei connaisseuri ai spațiilor culturale ale lumii care asistă dezarmați la spectacolul gratuit în care experții în nimicologie le iau locul”, a afirmat Ionuț Vulpescu.

Între numirile scandaloase la șefia filialelor ICR se numără: Andreea Dogariu, director adjunct la ICR Budapesta, soţia senatorului PSD Eugen Dogariu; Catinca Nistor, director la ICR Londra, pentru care statul român plătește o chirie de 6.500 de lire sterline pe lună, în loc să se cazeze gratuit în sediul ICR; Cezar Preda, director adjunct la ICR Paris, fost deputat PDL și PNL.

Ștefan Jianu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *