Iohannis îl asigură pe Zelenski: ”Vom acționa cu hotărâre pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE”

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, astăzi, o scrisoare de felicitare omologului său de la Kiev, Volodimir Zelenski, cu prilejul aniversării Zilei Independenţei Ucrainei.

Şeful statului şi-a exprimat aprecierea pentru dârzenia arătată de poporul ucrainean în apărarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale, a informat administraţia prezidenţială.

„Vom continua să fim alături de ţara dumneavoastră atât timp cât va fi nevoie, până la victoria împotriva agresiunii, eliberarea întregului teritoriu al Ucrainei în frontierele sale internaţional recunoscute şi mai departe în procesul de refacere şi reconstrucţie a ţării”, se arată în scrisoarea adresată lui Zelenski.

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că decizia recentă a Rusiei de suspendare a participării la Iniţiativa privind cerealele la Marea Neagră arată o nepăsare faţă de securitatea alimentară a celor mai vulnerabile ţări, la nivel global.

Preşedintele României a subliniat că ţara noastră s-a aflat mereu printre susţinătorii cei mai fermi ai Ucrainei în toate formatele de la nivel regional, european şi global.

În acelaşi timp, preşedintele Klaus Iohannis a apreciat că, în acest context, aprofundarea relaţiei politice dintre NATO şi Ucraina reprezintă un rezultat valoros al eforturilor conjugate ale celor două țări, care trebuie urmată de progrese pe calea aderării la Alianţă.

Șeful statului a dat asigurări că, în perioada următoare, ”România va acţiona cu hotărâre pentru o decizie politică privind deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană”, mai transmite administraţia prezidenţială.

Iohannis şi-a exprimat încrederea că relaţiile dintre România şi Ucraina se vor dezvolta, în spiritul principiilor europene şi euroatlantice şi în beneficiul tuturor cetăţenilor, inclusiv al persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina.

Cu ocazia Zilei Independenţei Ucrainei, Palatul Cotroceni va fi iluminat în această seară în culorile drapelului ucrainean.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *