Iohannis: România, un partener „esențial” al NATO pe flancul estic

Președintele Klaus Iohannis a transmis, astăzi, un mesaj cu prilejul aniversării a 20 de ani de la aderarea României la NATO, în care a subliniat că țara noastră a devenit „un partener esențial” al Alianței pe flancul Estic.

„Astăzi, România celebrează 20 de ani de la aderarea la Alianța Tratatului Atlanticului de Nord. Cu două decenii în urmă, ceremonia depunerii instrumentului de ratificare, la Washington, și apoi arborarea drapelului național la sediul NATO de la Bruxelles au marcat fără echivoc reintegrarea României în familia transatlantică, de care țara noastră este legată prin atașamentul ferm față de valorile care stau la baza Alianței: democrația, libertățile individuale, respectarea drepturilor omului și a statului de drept”, a rememorat Klaus Iohannis, potrivit Agerpres.

NATO este cea mai importantă și puternică organizație politică și de securitate din istorie, iar relevanța sa este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm, a punctat șeful statului.

În acest context, România a devenit „un partener esențial în dezvoltarea eforturilor de descurajare și apărare ale Alianței pe Flancul Estic”. „Țara noastră a demonstrat că este un partener esențial în dezvoltarea eforturilor de descurajare și apărare ale Alianței pe Flancul Estic, inclusiv prin operaționalizarea scutului antirachetă de la Deveselu și prin întărirea, alături de aliații din NATO, a securității la Marea Neagră”.

În plus, de-a lungul timpului, România și-a dovedit statutul de important furnizor de securitate – la nivel regional și euroatlantic – contribuind la un număr semnificativ de misiuni și operațiuni NATO.

„Astăzi, gândurile noastre se îndreaptă cu recunoștință către cei care au făcut sacrificiul suprem, apărând valorile care definesc Alianța. Le aducem un omagiu celor care au căzut la datorie pentru securitate, pace și protejarea democrației”, a amintit Klaus Iohannis.

„România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare permanentă a NATO, astfel încât Alianța să devină mai puternică, mai rezilientă și mai bine pregătită pentru viitor”, s-a angajat, în încheierea mesajului său, președintele Klaus Iohannis.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *