Iohannis, la summitul UE. Industria de apărare și migrația, pe agendă

Reuniunea Consiliului European va debuta, mâine, cu o întâlnire de lucru cu secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, în cadrul căreia va avea loc un schimb de opinii cu privire la situaţia geopolitică şi provocările globale actuale, cu accent pe situaţia din Orientul Mijlociu, se precizează într-un comunicat al administrației prezidențiale.

Liderii UE vor aborda teme de actualitate de pe agenda europeană şi globală, precum situaţia din Ucraina, securitatea şi apărarea Uniunii Europene, extinderea UE, situaţia din Orientul Mijlociu, fenomenul migraţiei, provocările din sectorul agricol european şi aspecte legate de viitoarea Agendă Strategică a UE.

Conform Administraţiei Prezidenţiale, situaţia din Ucraina va fi discutată pe larg. Preşedintele Klaus Iohannis va accentua faptul că România rămâne „unul dintre susţinătorii fermi ai Ucrainei”.

Dimensiunea de securitate şi apărare europeană va reprezenta un subiect central în cadrul discuţiilor liderilor UE. Iohannis va sublinia că România va participa activ şi constructiv la efortul Uniunii privind consolidarea industriei europene de apărare.

De asemenea, în cadrul Consiliului European este prevăzută şi o discuţie referitoare la progresele în domeniul migraţiei. România va evidenţia, în acest sens, contribuţia sa substanţială la protejarea frontierei externe a UE, inclusiv prin continuarea proiectului-pilot derulat împreună cu Comisia Europeană la frontiera cu Serbia.

Preşedintele Klaus Iohannis va participa și la Summitul Energiei Nucleare, la reuniunea Consiliului European şi la Summitul Euro în format extins, care vor avea loc tot la Bruxelles.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, Summitul Energiei Nucleare are loc în contextul includerii istorice a energiei nucleare în acordul Conferinţei ONU privind Schimbările Climatice (COP28) de la Dubai din 2023.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *