Iohannis, după întâlnirea cu Zelenski: „România va sprijini Ucraina atât cât va fi nevoie”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, astăzi, după întâlnirea cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski – care s-a prelungit cu o oră peste programul anunțat – că au decis împreună începerea procesului pentru ridicarea relaţiei bilaterale dintre cele două țări, la nivel de parteneriat strategic.

„Am decis azi împreună să începem concret procesul pentru a ridica relația biletarală la nivel de parteneriat strategic. Am semnat o declarație comună care evocă acest cadru principal de cooperare”, a precizat şeful statului, la Palatul Cotroceni, în conferinţa de presă cu Volodimir Zelenski.

În acest context, șeful statului român a spus că vizita lui Volodimir Zelenski este una istorică și transmite un mesaj puternic. ”Încă din primele clipe ale războiului, România a fost alături de Ucraina. Susținerea Ucrainei reprezintă un interes strategic al României. Securitatea Ucrainei înseamnă securitatea României”, a afirmat președintele Iohannis, care a transmis că țara noastră este hotărâtă să sprijine Ucraina, inclusiv cu sprijin militar, „atât cât va fi nevoie”.

Șeful statului a amintit și eforturile României privind exporturile de cereale din Ucraina, țara noastră mărindu-și capacitatea porturilor la Dunăre și Marea Neagră la 4 milioane de tone.

”Prin România tranzitează aproape 60% din volumul total al cerealelor”, a punctat Iohannis.

Klaus Iohannis a reconfirmat sprijinul politic al României pentru deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina și Republica Moldova până la finalul anului 2023.

„Voi pleda personal pentru această decizie la Consiliul European din decembrie”, a spus șeful statului român.

Zelenski: Accentul a fost pus pe sisteme antiaeriene

La rândul său, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a mulțumit românilor pentru sprijinul oferit. „Îmi aduc aminte cât de călduros au fost întâmpinaţi oamenii noştri aici”, a spus Zelenski la Palatul Cotroceni, referindu-se la modul cum au fost primiți refugiații ucraineni.

Preşedintele Ucrainei a afirmat că România le-a acordat acestora sprijin militar şi umanitar. ”Suntem recunoscători pentru solidaritatea dumneavoastră şi menţionăm că România a ales Ucraina în cel mai dificil moment din istoria noastră”, a spus Zelenski.

Șeful statului ucrainean a menționat, totodată, că a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre un parteneriat strategic pe viitor între România şi Ucraina. Potrivit noilor coordonate, cei doi președinți au discutat despre deschiderea de noi puncte de trecere la graniţă, despre situaţia minorităţilor naţionale şi despre accelerarea pregătirii piloţilor ucraineni pe aeronave F-16 în centrul specializat din România.

De asemenea, a fost abordată situaţia de securitate de la Dunăre. S-a discutat şi despre situaţia de pe front şi despre solicitările militare ale Ucrainei.

Întrebat care a fost sprijinul militar solicitat României, Zelenski a spus că nu poate oferi mai multe detalii, dar că „accentul principal a fost pus pe sisteme antiaeriene”.  

„România este o ţara garant de asigurare alimentară a lumii întregi”, a spus Zelenski, referindu-se la faptul că porturile de pe Dunăre, din România, asigură necesităţile de alimente pentru alte ţări.

El a spus, totodată, că în curând va începe să funcționeze un coridor pentru cereale și prin Republica Moldova.

Facebook

Comentarii

94 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *