Iohannis, discuție cu Ciolacu: „Creșterea TVA nu este o soluție”

Președintele Klaus Iohannis a avut o discuție cu premierul Marcel Ciolacu, înainte ca acesta să plece la Bruxelles, pe marginea creșterii cotei TVA. Iohannis a spus, astăzi, că, din punctul său de vedere, soluția pentru acoperirea deficitului bugetar al țării nu este majorarea TVA-ului, ci „creșterea gradului de colectare”.

„Am avut o discuție cu premierul înainte să plece la Bruxelles dacă creșterea TVA-ului este o soluție. După părerea mea, nu este o soluție, dar dacă pe termen scurt se găsește cu ajutorul experților că anumite măsuri trebuie puse în practică, probabil guvernul le poate promova. Creșterea TVA-ului sau scăderea au mai fost discutate. În ansamblu, acum nu cred că este o soluție. După părerea mea, soluția constă în creșterea gradului de colectare, adică să se adune banii care se cuvin la bugetul statului”, a declarat președintele Klaus Iohannis, astăzi.

Declarația președintelui țării are loc în contextul în care s-a spus că oficialii Comisiei Europene ar fi cerut, la întâlnirea cu ministrul de finanțe, Marcel Boloș, ca România să majoreze TVA-ul la 21% pentru a acoperi deficitul.

O altă variantă sugerată de Comisie a fost majorarea TVA pentru produsele alimentare. Dar Guvernul Marcel Ciolacu nu este de acord cu nici una dintre măsurile de creștere a TVA. În schimb, premierul Ciolacu va încerca să negocieze cu Ursula von der Leyen – întâlnirea se află în desfășurare la Bruxelles – ca România să poată depăși deficitul bugetar asumat în PNRR de 4,4% din PIB până la 5,5% din PIB.

Potrivit surselor politice, premierul va aduce aceleași argumente, prezentate deja de ministrul Finanțelor: ajutorul României pentru Ucraina, ajutoarele energetice pentru Republica Moldova și majorarea cheltuielilor pentru Apărare la 2,5% din PIB, conform cerințelor NATO.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *