Iohannis, despre Schengen: ”Avem susţinerea preşedintelui Consiliului European pentru o decizie pozitivă anul acesta”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, astăzi, că preşedintele Consiliului European, Charles Michel, susţine eforturile României privind aderarea la spaţiul Schengen, în anul acesta.

„Am avut astăzi şi un schimb de vederi pe tema aderării României la spaţiul Schengen şi a rolului ţării noastre în garantarea securităţii frontierei externe a Uniunii Europene. Avem, în acest proces, susţinerea preşedintelui Consiliului European în vederea adoptării unei decizii pozitive privind aderarea anul acesta”, a spus şeful statului, după întâlnirea cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, potrivit Agerpres.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, totuși, că nu există nici o asumare concretă a vreunei date – din iunie sau din octombrie – pentru aderarea României la spaţiul Schengen, precizând că acest proces trebuie să fie finalizat în cursul acestui an.

„Continuă toate negocierile. Nu există nici o asumare concretă a vreunei date din iunie sau din octombrie sau din altă parte, însă ambiţia noastră este să finalizăm acest proces în cursul acestui an, cu succes pentru România, în varianta cea mai bună şi pentru Bulgaria. Nouă ne convine cel mai bine să intrăm împreună în Schengen”, a punctat președintele Klaus Iohannis. 

Klaus Iohannis: ”Pentru România, aderarea la Schengen rămâne un obiectiv naţional”

Şeful statului a prezentat, totodată, și demersurile în care România s-a implicat constructiv pentru implementarea rapidă a concluziilor pe migraţie, agreate în luna februarie. „În acest sens, proiectul-pilot la frontiera româno-sârbă, pe care l-am agreat cu Comisia Europeană, va permite ţării noastre să împărtăşească bunele practici în materie de gestionare a frontierelor externe”, a spus preşedintele Iohannis.

Şeful statului a subliniat că pentru România aderarea la Schengen rămâne un obiectiv naţional.

Preşedintele s-a declarat îngrijorat, însă, cu privire la creşterea euroscepticismului în România, arătând că şi eşecul aderării la Schengen este una dintre cauze, pe lângă războiul din Ucraina, criza energetică, inflaţia.

La rândul său, preşedintele Consiliului European a subliniat că sprijină eforturile României privind aderarea la spaţiul Schengen.

Charles Michel: „România trebuie să adere la spațiul Schengen cât mai curând”

„Sunt convins că UE e mai sigură dacă România ar intra în Spaţiul Schengen. Este clar pentru mine că România a îndeplinit toate obligaţiile necesare pentru a adera şi sper că se va găsi o soluţie şi o să fac tot ce pot pentru a obţine această decizie cât mai curând”, a spus președintele Consiliului European, Charles Michel, într-o declarație de presă, alături de șeful statului, Klaus Iohannis.

Charles Michel a spus că migraţia este o provocare la nivelul UE şi a precizat că o discuţie, pe această temă, va avea loc din nou în iunie.

„Vă puteţi baza pe mine, pe preşedintele dumneavoastră, toţi oamenii din România ar trebui să ştie că eu o să fac tot posibilul. Libera circulaţie este ceva fundamental la nivelul UE”, a subliniat preşedintele Consiliului European.

Discuţiile dintre cei doi oficiali, desfăşurate la Palatul Cotroceni, au vizat şi Republica Moldova şi războiul din Ucraina.

De altfel, în cursul zilei de marţi, preşedintele Consiliului European va efectua o vizită în Republica Moldova.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *