Iohannis, despre ridicarea MCV: „Este o mare reușită”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, astăzi, că închiderea Mecanismului de Verificare şi Cooperare pentru România reprezintă o mare reuşită pentru ţara noastră.

„Este oficial, este înscris: Mecanismul de Verificare şi Cooperare pentru România s-a finalizat. Este comunicarea Comisiei Europene de astăzi. După părerea mea, este o mare reuşită a României”, a declarat șeful statului, în cadrul reuniunii „Justiţie 2023: priorităţile sistemului de justiţie şi Raportul privind statul de drept – context naţional şi european”, organizată de Ministerul Justiţiei.

Potrivit președintelui, a fost un drum lung, de 17 ani, pe care l-a parcurs România până să ajungă aici. În tot acest timp, sistemul judiciar din țara noastră a traversat patru reforme, dar și perioade dificile, marcate de schimbări legislative frecvente – unele respinse puternic de reprezentanţii sistemului judiciar – dar și încercări de subordonare a justiției din partea unor politicieni sau criza pandemică fără precedent.

Pe tot parcursul acesta, instituțiile UE, în special Comisia Europeană, au fost alături de România, a ținut să precizeze Klaus Iohannis.

”Creșterea eficienței actului de justiție, lupta împotriva corupției nu se opresc prin ridicarea MCV. La nivelul UE România va fi monitorizată în continuare, la fel ca statele membre, prin mecanismul privind statul de drept”, a atras atenția președintele țării, care a subliniat că, în acest context, lupta anti-corupție trebuie să continue.

„Nu este momentul să încetinim lupta anti-corupţie, este momentul să accelerăm lupta împotriva drogurilor, este momentul să accelerăm lupta împotriva evaziunii fiscale. Dar, astăzi, acum, este o zi frumoasă pentru România”, a afirmat Iohannis.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, la rândul său, că ridicarea MCV este un motiv în plus ca țara noastră să fie primită în spațiul Schengen.

”Este un argument în plus care susține aderarea la Schengen. Multe din obiecții erau legate de independența justiției”, a punctat Marcel Ciolacu.

Mecanismul de cooperare și de verificare a fost introdus în 2007, la aderarea Bulgariei și a României la Uniunea Europeană.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *