Iohannis, despre o posibilă aderare a Moldovei la NATO: ”Constituția țării prevede neutralitate”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, astăzi, cu privire la o posibilă apropiere a Republicii Moldova de NATO, că în Constituţia acestei ţări este prevăzut statutul de neutralitate, dar că se poate discuta și acest lucru, în momentul în care țara de peste Prut va lua decizia să adere și ea la alianța nord-atlantică.

„Moldova are în Constituţie statutul de neutralitate şi atunci când decide să schimbe această postură chestiunea poate fi pusă în discuţie fără nici o problemă”, a afirmat şeful statului, la Vilnius, unde participă la Summitul NATO.

El a fost întrebat dacă este posibil ca odată cu Ucraina, ca şi Republica Moldova să primească la Summitul de la Vilnius o perspectivă de apropiere faţă de NATO.

Potrivit preşedintelui, România susţine renunţarea la planul de acţiune pentru Ucraina în vederea eventualei scurtări a timpului la care poate deveni membru NATO.

„Da, eu susţin renunţarea la acest plan de acţiuni. Am discutat chestiunea şi cu secretarul general (al NATO), am avut discuţii şi în întâlniri informale şi majoritatea suntem de acord să simplificăm procedura în cazul Ucrainei”, a spus Iohannis. 

Facebook

Comentarii

71 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *