Iohannis condamnă atacurile rusești: „O escaladare foarte aproape de România”

Președintele Klaus Iohannis a condamnat astăzi atacul rușilor asupra porturilor dunărene Ismail și Reni, aproape de granița dintre Ucraina și România.

În mesajul transmis astăzi, Klaus Iohannis spune că bombardamentele foarte aproape de România sunt o „escaladare” care „prezintă riscuri grave pentru securitatea din Marea Neagră”.

 „Condamn ferm recentele atacuri ale Rusiei împotriva infrastructurii civile ucrainene de pe Dunăre, foarte aproape de România. Această escaladare recentă prezintă riscuri grave pentru securitatea din Marea Neagră. De asemenea, afectează în continuare tranzitul cerealelor ucrainene și, prin urmare, securitatea alimentară globală”, a spus președintele Klaus Iohannis.

Și prim-ministrul Marcel Ciolacu a condamnat atacul din această dimineață. Premierul a spus că aceste atacuri sunt intensificate după decizia autorităților rusești de a-și suspenda participarea la inițiativa privind cerealele la Marea Neagră.

Marcel Ciolacu: România va continua să sprijine Ucraina

”Țintirea obiectivelor de infrastructură portuară reprezintă încă o dovadă a intenției Federației Ruse de a submina exporturile de cereale ucrainene către piețele globale, deteriorând grav securitatea alimentară mondială și punând astfel în pericol numeroase persoane. Deteriorarea securității alimentare la nivel global reprezintă una dintre multiplele consecințele ale războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei”, a spus Marcel Ciolacu.

”România va continua să sprijine Ucraina în vederea identificării de soluții practice pentru continuarea exporturilor de cereale suplimentare către piețele globale”, a adăugat premierul.

Este pentru prima oară când Rusia atacă infrastructuri ucrainene la Dunăre, după ce s-a retras, în urmă cu o săptămnă, din Acordul de la Istanbul din iulie 2022 privind exportul cerealelor ucrainene, mediat de ONU şi Turcia.

Potrivit unor informaţii ucrainene, acest atac nu a fost efectuat cu rachete cu rază lungă de acţiune, ca la Odesa şi Ciornomorsk, ci cu drone de fabricaţie iraniană de tip Shahed-136.

Dunărea este ultima cale de export a grânelor din Ucraina de la 17 iulie, după ce Rusia s-a retras din Acordul de la Istanbul.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *