Cum recrutează Rusia autori de sabotaje în Europa

Patru sedii de instituții de la Chișinău, inclusiv cel al Guvernului, au fost vandalizate în ultimele zile. Autorii au recunoscut că fac parte dintr-un grup de 20 de persoane, instruite la Moscova pentru atacarea de edificii ale statului din Republica Moldova. Operațiunea face parte dintr-un plan mai amplu al Rusiei de destabilizare a Europei.

O investigație realizată de o echipă internațională de jurnaliști de la Delfi, OCCRP, Paper Trail Media, ZDF și Der Standard a dezvăluit metodele Rusiei de a recruta cetățeni europeni pentru comiterea de acte de sabotaj în țările lor, folosind platforma de socializare Telegram.

Jurnaliștii au început ancheta prin crearea unui profil fictiv, sub numele de Valeri Ivanov, un vorbitor de limbă rusă din Estonia, care căuta modalități de a-și suplimenta veniturile obținute din activitatea sa ca topograf part-time.

Acesta a fost contactat pe 10 iulie de un recrutor anonim cunoscut sub numele de „Privet Bot”. Conversația a început cu o ofertă șocantă: „Fă un cocktail Molotov, du-te în pădure și exersează folosirea lui. Trimite un videoclip. Să începem cu acest lucru”.

La întrebarea lui Ivanov despre plata aferentă acestor activități, recrutorul a răspuns: „Banii vin prin criptomonede, după finalizarea misiunii.”

Misiunile includeau spionajul asupra bazelor militare, incendierea vehiculelor NATO și chiar asasinarea unor ținte, pentru care se ofereau până la 10.000 de dolari.

Discuțiile nu se limitau doar la acte de violență, ci și la o tentativă mai amplă de a mobiliza susținători în rândul cetățenilor europeni. Anunțurile contului „Privet Bot” au fost difuzate de-a lungul anului pe canalul pe canalul Grey Zone, care este asociat cu grupul mercenar Wagner și are nu mai puțin de 550.000 de abonați.

Aceste reclame invitau cetățenii din țările europene să participe activ la combaterea „dușmanilor” din vest, cu mesaje care făceau referire inclusiv la „sabotaj” în România.

Experții în securitate și oficialii de informații au subliniat că aceste eforturi de recrutare au crescut semnificativ în ultima vreme, mai ales în contextul eforturilor Rusiei de a-și extinde influența în Europa. Indrek Kannik, directorul Centrului Internațional pentru Apărare și Securitate din Estonia, a afirmat că „în ultimii doi ani a existat o creștere uriașă a numărului de tentative și acte de sabotaj în Europa, inclusiv a operațiunilor de tip ‘dumpster’”. Acest tip de recrutare implică atragerea unor indivizi din medii sociale defavorizate, dispuși să comită acte ilegale pentru recompense financiare.

Telegram, platforma utilizată în aceste recrutări, a fost subiectul unor controverse recente, mai ales după ce fondatorul său, Pavel Durov, a fost arestat în Franța pentru acuzații legate de utilizarea platformei pentru activități ilegale. Durov a recunoscut că platforma a avut „erori de creștere” care au permis abuzuri, promițând să îmbunătățească serviciul.

Recent, Telegram a început să blocheze canalele pro-ruse, inclusiv cele care promovau activități ilegale, ca parte a unei campanii mai largi de moderare.

Facebook

Comentarii

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *