Raport: China, a doua amenințare majoră după Rusia

Un raport parlamentar solicitat de partidul de extremă dreaptă al lui Marine Le Pen a evidențiat interferența tot mai mare a Chinei în Franța, subliniind că aceasta reprezintă cea mai serioasă amenințare după Rusia.

Raportul, publicat joi, concluzionează că Beijingul recurge la tactici agresive și rău intenționate în eforturile sale de interferență. Inspirându-se din exemplul Rusiei, China a adoptat tactici precum manipularea informațiilor, atacurile cibernetice și spionajul pentru a contesta normele occidentale și a submina ordinea existentă.

Raportul subliniază că ingerința Chinei are ca scop purtarea unui „război împotriva opiniei publice” pentru a degrada modelul democrațiilor liberale, promovându-și în același timp propria agendă politică. Influența acesteaia se extinde inclusiv în rândul mass-media, canale precum Xinhua și China Radio International aflându-se sub control partidului comunist. Totodată, trolii sunt folosiți pe rețelele de socializare pentru a disemina propagandă și a manipula criticile aduse la adresa Beijingului.

Raportul subliniază, de asemenea, atacurile tehnologice ale Chinei prin campanii extinse de spionaj și riscuri de securitate cibernetică asociate cu platforme precum TikTok și ascensiunea 5G chineză. Totodată traiectoria Chinei, în special în construirea de alternative ai giganțiilor tehnologici americani, reprezintă o preocupare majoră.

Raportul menționează, de asemenea, încercări de interferență și din partea altor țări, inclusiv Iran, Turcia, Maroc și Qatar, fiecare utilizând strategii diferite pentru a influența Franța.

Raportul concluzionează că este necesară o vigilență puternică pentru a contracara interferențele Chinei și pentru a proteja suveranitatea Franței, îndemnând la o conștientizare sporită în domenii precum mediul academic, cercetare și parteneriate tehnologice.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *