Interconectorul de gaze Grecia-Bulgaria ar putea fi dat în folosinţă, în această toamnă

Pe fondul crizei energetice, Bulgaria urgentează procedurile de finalizare a interconectorului de gaze Grecia-Bulgaria. Ministrul interimar al Dezvoltării Regionale şi Lucrărilor Publice din Bulgaria, Ivan Shishkov, a declarat, luni, cu prilejul unei reuniuni a companiilor implicate în construcţia interconectorului de gaze, că statul bulgar sprijină contractorul care se ocupă de interconectorul de gaze, pentru a asigura finalizarea proiectului, potrivit Agerpres.

Potrivit ministrului bulgar, mai sunt unele lucruri care trebuie finalizate, însă întârzierile de execuție nu vor fi semnificative, interconectorul de gaze urmând să fie finalizat în cel mai scurt timp posibil, deoarece „este unul de importanţă vitală”, potrivit ministrului bulgar.

Interconectorul de gaze Grecia-Bulgaria este conceput să facă legătura între sistemul naţional de transport al gazelor din Grecia şi sistemul naţional de transport de gaze din Bulgaria, în regiunea Stara Zagora, din sud-estul țării. Interconectorul va transporta, în principal, gaze aduse din Azerbaidjan, dar şi gaze naturale lichefiate, din nordul Greciei.

Lungimea totală a interconectorului este de 182 de kilometri, dintre care 151 de kilometri pe teritoriul Bulgariei şi 31 de kilometri pe teritoriul Greciei, țară care a finalizat, în luna iulie, partea sa de conductă.

”Acest interconector va asigura aprovizionarea cu gaze atât a Bulgariei, cât şi a României. Şi, desigur, noi putem să asigurăm aprovizionarea cu gaze a partenerilor noştri estici, Ucraina şi Republica Moldova”, a transmis prim-ministrul Nicolae Ciucă, care a participat, alături de premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, la inaugurarea interconectorului de gaze, partea de pe teritoriul Greciei.

Planul iniţial prevedea că Interconectorul va fi dat în funcţiune în luna decembrie 2014. Potrivit directorului bulgar al firmei ICGB, care efectuează lucrările de execuție, Interconectorul Grecia-Bulgaria va fi dat în folosinţă în septembrie-octombrie 2022.

Interconectorul de gaze Grecia-Bulgaria ar urma să fie conectat la gazoductul Trans Adriatic Pipeline (TAP), care transportă gazul extras de Azerbaijan din Marea Caspică. Interconectorul de gaze va face legătura, totodată, și cu conducta BRUA, traversând România (parcurge o distanță de 479 kilometri) și Ungaria, până în Austria.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *