Întâlnire Stoltenberg – Biden: Se pregătesc decizii istorice la Summit-ul NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se întâlnește, astăzi, la Casa Albă, cu președintele american, Joe Biden, relatează CNN, preluat de news.ro. Potrivit administrației prezidențiale americane, președintele Joe Biden va participa la o întâlnire între Jens Stoltenberg și consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, pentru a discuta despre următoarea reuniune a NATO, care va avea loc la Madrid, la sfârșitul acestei luni.

 Ieri, Jens Stoltenberg a avut o întâlnire și cu secretarul general al SUA, Anthony Blinken, la Washington. ”Întâlnirea de astăzi a fost o oportunitate pentru noi de a pune bazele viitorului summit NATO, care va avea loc la Madrid, în câteva săptămâni. Acolo, Alianța va adopta un nou concept strategic, primul din 2010”, a spus Anthony Blinken, precizând că aliații NATO vor continua să acorde sprijin Ucrainei și, totodată, vor asigura securitatea tuturor țărilor aliate. Potrivit secretarului de stat american, de la începutul războiului, NATO a mobilizat 20.000 de militari pe flancul estic al alianței.

La summitul NATO, urmează să se discute și despre aderarea la alianță a celor două țări nordice, Finlanda și Suedia, care vor participa la reuniune. Secretarul american Anthony Blinken a declarat că SUA sprijină aderarea lor la alianță. „Prin aderarea lor la NATO, aceste țări vor consolida NATO”, a spus Anthony Blinken. ”Deciziile Finlandei și Suediei de a adera la NATO sunt istorice și vor consolida alianța”, a declarat, la rândul său, Jens Stoltenberg.

Aflat în Spania, pe 31 mai, pentru a marca aniversarea a 40 de ani de la aderarea acestei țări la NATO, secretarul general Jens Stoltenberg a afirmat că summitul de la Madrid va fi unul istoric, urmând să fie adoptat noul concept strategic al alianței nord-atlantice, în contextul războiului din Ucraina. De la declanșarea invaziei, NATO a declanșat planurile de apărare pe flancul de est și a format patru grupuri de luptă NATO, în România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia. Peste 3.500 de militari NATO se află în țara noastră.  

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii