Întâlnire secretă între foști oficiali americani și Lavrov, despre Ucraina

Mai mulți foști oficiali americani au fost implicați într-o întâlnire secretă cu apropiați ai Kremlinului, inclusiv cu ministrul de Externe Serghei Lavrov, pentru a discuta despre viitorul Ucrainei. Potrivit postului american NBC, această întâlnire extraordinară a avut loc la New York în luna aprilie și a durat câteva ore.

Printre participanți s-a numărat Richard Haass, un diplomat cu experiență, care a demisionat recent din funcția de președinte al prestigiosului think tank din Washington, Consiliul pentru Relații Externe (Council on Foreign Relations), precum și experții în relațiile cu Europa și Rusia, Charles Kupchan și Thomas Graham, ambii foști oficiali de la Casa Albă și actuali membri ai Consiliului pentru Relații Externe.

Conform NBC, discuțiile au abordat unele dintre cele mai delicate probleme din conflictul din Ucraina, inclusiv soarta teritoriilor ocupate de Rusia și eventualitatea ca acestea să nu fie niciodată eliberate de către Kiev, precum și găsirea unor soluții diplomatice acceptate de ambele părți.

Deși administrația Biden era la curent cu existența acestei întâlniri, nu a fost organizată la indicația sa, conform surselor citate de NBC. Foștii oficiali americani care au participat la întâlnire au raportat ulterior conținutul discuțiilor către Consiliul de Securitate Națională de la Casa Albă, responsabil de politica externă.

Întrebați despre această întâlnire, reprezentanții Casei Albe au refuzat să comenteze, sugerându-le jurnaliștilor să obțină informații de la foștii oficiali. Deocamdată, nici președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu a comentat în mod direct despre aceste discuții, dar o sursă din cabientul său a reiterat faptul că Ucraina trebuie să fie implicată în orice discuții care vizează viitorul său.

Facebook

Comentarii

51 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *